PORED CRKVE BISTA KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA: Kikinda će u centru grada dobiti novi spomenik, čeka se podrška ministarstva

R.Š.

01. 04. 2021. u 17:33

UKOLIKO Ministarstvo kulture, ali i naslednici arhitekte koji je projektovao trg i pešačku zonu u Kikindi podrže takvu inicijativu, u centru grada, u okviru nekadašnje porte Pravoslavne crkve Svetog oca Nikolaja, biće postavljena spomen bista kralja Petra Prvog Karađorđevića.

ПОРЕД ЦРКВЕ БИСТА КРАЉА ПЕТРА И КАРАЂОРЂЕВИЋА: Кикинда ће у центру града добити нови споменик, чека се подршка министарства

Foto: R.Š.

Takav predlog potekao je od Gradskog odbora Udruženja “Kraljevina Srbija“, a jednoglasnu odluku o novom spomeniku doneli su odbornici Skupštine grada na poslednjoj sednici, održanoj u utorak.

- Ova lokacija je najadekvatnija za spomenik Kralju Petru, jer ima direktnu istorijsku vezu sa važnim događajem koji je tu održan. Na tom mestu 10. novembra 1918. godine, u nekadašnoj porti hrama Svetog Nikole, pedeset viđenijih Kikinđana, održalo je jednu vrstu Narodne skupštine i tada je odlučeno kojih 16 predstavnika će u Novom Sadu, na Velikoj narodnoj skupštini o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, predstavljati Veliku Kikindu. Zbog toga smo odabrali ovo mesto za spomenik kralju - objasnio je Saša je Tanackov, član Gradskog veća i predsednik Komisije za spomenike.

Kako je predstavljeno odbornicima, buduća bista kralja Petra I Karađorđevića biće visoka 90, široka 80 centimetara i biće na postamentu visine 1,6 metara. Delo je Drinke Radovanović čije se biste nalaze na Oplencu, Banji Koviljači i Sremskoj Mitrovici. Biće izlivena u livnici Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

Foto: R.Š.

Planirano je da se prostor iza Pravoslavne crkve pretvori u mali spomen park, jer se tu već nalazi bista Pavla Kenđelca, arhimandrita, naučnika, prvog Srbina doktora teologije, jednog od najznačajnijih Srba 19. veka, koji je rođen u Kikindi. Park će imati pristupnu strazu i dekorativno osvetljenje. Na ovom mestu trebalo bi da bude postavljena i spomen ploče koja govori o važnom istorijskom događaju iz novembra 1918.

- Naglasićemo i istorijsku važnost Pavla Kenđelca. Poštovaćemo, pre svega, volju većinskog srpskog naroda, ali i tradiciju, kulturu i običaje i svih ostalih građana- izjavio je gradonačelnik Nikola Lukač.

DVE SAGLASNOSTI

Bista kralja Petra Prvog Karađorđevića, postament i pristupna staza u centru Kikindi podižu se sredstvima Gradskog odbora Udruženja "Kraljevina Srbija“, koje je dužno da obezbedi i dve saglasnosti: Ministarstva kulture i arhitekte Vesne Cagić Milošević, koja je naslednica Predraga Cagića, arhitekte koji je projektovao trg u Kikindi. Otkrivanje je planirano za 21. septembar, na dan krunisanja i u spomen na stogodišnjicu smrti kralja Petra I Karađorđevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a