ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE JAGODINE - Odbornici odlučili: Olakšice za investitore i socijalna davanja

Z. Gligorijević

01. 04. 2021. u 13:20

PLANIRANA sredstva u budžetu grada Jagodine za tekuću godinu u iznosu od nešto većem od 4 milijarde dinara povećana su za 0,92 odsto, odlučili su odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЈАГОДИНЕ - Одборници одлучили: Олакшице за инвеститоре и социјална давања

Foto: Z. G.

Subvencije investitorima u cilju zapošljavanja građana povećane su za 20 miliona dinara, povećana su i planirana sredstva od 27 miliona dinara opredeljena za vodosnabdevanje, odnosno istražne radove za izgradnju bunara za pijaću vodu, dok se, recimo, smanjuju rashodi za funkcionisanje Apotekarske ustanove Jagodina.

Odbornici su odlučili i da oboleli od malignih bolesti ne primaju više jednokratnu pomoć, već da imaju pravo „na finansijsku podršku na svaka dva meseca od podnetog zahteva, do kraja kalendarske godine“ i da će ona umesto dosadašnjih pet hiljada dinara, iznositi deset hiljada dinara.
- Iako u ovo vreme preovlađuje borba protiv Kovida-19, ne smemo da zaboravimo ni maligna oboljenja, koja haraju Srbijom. Ova bolest finasijski iscrpljuje porodicu zbog skupog lečenja i putovanja u regionalne zdravstvene centre. Zbog toga je, na predlog predsednika Skupštine grada Dragana Markovića Palme, postojeća naknada povećana četiri puta – kaže za „Novosti“ gradonačelnik Ratko Stevanović.
U cilju povećanja nataliteta, prvi put je doneta odluka da porodice koje su u postupku vantelesne oplodnje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dinara. Prema rečima odbornika Mite Arsića, 2019. godine je o trošku RFZO u proces vantelesne oplodnje bilo uključeno 172 para iz Jagodine, dok je broj onih koji su se lečili o sopstvenom trošku nepoznat. Zbog loše epidemiloške situacije lane je bilo mnogo manje parova.
Usvojena je i odluka o raspisivanju javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava za realizacuiju investicionih projekata kojima se unapređuje lokalni ekonomski razvoj u industrijskim zonama „Jagodina“ i „Vinorača“. Na taj način biće stvoreni uslovi za otvaranje novih fabrika i zapošljavanje građana, a realizacijom novih investicija, za koje već postoji veliko interesovanje postojećih i potencijalnih investitora, Jagodina će postati atraktivnija za nova ulaganja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri