KORONA NIJE ISEKLA NITI SA PUBLIKOM: Novosadski sajmovi knjiga, obrazovanja i umetnosti, prvi put u onlajn formatu

S. BAJIĆ

29. 03. 2021. u 09:22

OVOGODIŠNjE trodnevne manifestacije kulture na Novosadskom sajmu, popularno nazvane "tri u jedan", Sajam knjiga, Sajam obrazovanja i Izložba umetnosti, prvi put održani u "onlajn" formatu, ostvarili su prihod za 40 odsto manji nego lane u isto vreme, kada su upriličeni na tradicionalan način.

КОРОНА НИЈЕ ИСЕКЛА НИТИ СА ПУБЛИКОМ: Новосадски сајмови књига, образовања и уметности, први пут у онлајн формату

Jedna od manifestacija u čast umetnosti

Prihod sa nedavno završene priredbe, kako u novosadskoj sajamskoj kući procenjuju, iznosiće oko šest miliona dinara, uz podršku gradskih uprava i pokrajinskih sekretarijata, jer su zarade od usluga ocene kvaliteta upola niži nego prošle godine dok je prihod od tehničke usluge uređenja izlagačkog prostora izostao.

- Prihod je osetno manji nego prethodne godine ali je veoma značajno da je Novosadski sajam našao način da ostane u komunikaciji sa izlagačima i publikom i da dalje bude spona koja doprinosi informisanju i edukaciji - kaže Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. - Bitno je da u ovim uslovima pandemije ipak radimo, a u tome nam je mnogo pomogla Vlada Vojvodine i resorni sekretarijati. Održali smo tradiciju dodele književnih i likovnih nagrada, saradnju sa našim osnovnim i srednjim školama i, naravno, sa univerzitetom, a imali smo učesnike iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Tokom tri dana onlajn sajma knjiga, obrazovanja i umetnosti, zabeleženo je više od 22.000 posetilaca, koji su priredbe posvećene obrazovanju i kulturi pratili na platformi ekspoonlajn i instagram-profilima, kao i na sajtu Novosadskog sajma. Najveći broj posetilaca zabeležen je na Sajmu obrazovanja, najviše iz Srbije, ali su priredbe videli i oni koji žive u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Nastupilo je više od 70 izlagača, a predstavljeno je 500 obrazovnih profila. Predstavili su se Novosadski univerzitet, sa svim fakultetima, tri naučna instituta, Vojna akademija, državni i privatni fakulteti, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, visoke škole u Vojvodini, kao i 20 vojvođanskih srednjih škola i veliki broj srednjih škola u Novom Sadu. Nastupili su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.

NAJVIŠE "POSETILACA"

NAJPOSEĆENIJI programi bili su uručenje Nagrade "Laza Kostić", vebinar posvećen onlajn učenju, Virtuelna izložba "Šidski pejzaži Save Šumanovića", potom predstavljanje Tehnološkog fakulteta i Poklon-igra Novosadskog sajma. Među fakultetima najzanimljiviji posetiocima bili su Medicinski i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Na instagram-profilima Novosadskog sajma domet objava je bio veći od 200.000. Najinteresantnija tema je takođe bilo obrazovanje, ali i pisana reč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!