DA JEZERO NE PRESAHNE: Entuzijasti iz Bačkog Gračaca uređuju kupalište i izletište

Z. Rajić

27. 03. 2021. u 08:51

ZA entuzijaste iz Bačkog Gračaca kod Odžaka nije bilo prestanka radne sezone, jer od prošlog leta neprekidno uređuju jezero, odlučni da ne dopuste da ikad više presahne, pošto je od 2012. sedam godina bilo bez vode.

ДА ЈЕЗЕРО НЕ ПРЕСАХНЕ: Ентузијасти из Бачког Грачаца уређују купалиште и излетиште

Foto Arhiva

Zahvaljujući nepresušnoj energiji grupe meštana, jezero će biti obnovljeno ne samo kao atraktivno kupalište, nego i kao izletište i rekreativno-zabavni centar.

- Izbušili smo dva bunara pored jezera, za koja je naš zemljak Milan Malinović iz Novog Sada obezbedio pumpe, ukupnog kapaciteta 2.500 litara u minutu, tako da će biti kupanja i ako nam zaustave vodu, kao što se to desilo prethodnih godina - kaže Željko Sedlan, jedan od osnivača grupe za uređenje jezera, na kojem boravi više od ostalih, budući da stanuje u neposrednoj blizini.

IZ ŠVEDSKE

SEDLAN kaže da za svoje akcije nisu hteli da sakupljaju dobrovoljne priloge po selu, nego su pomoć dobijali od prijatelja i braće. Veliku materijalnu podršku pružili su im Gračani na radu u Švedskoj - Saša Petrović, Čedomir Sedlan i Branislav Pokrajac. Petrović dolazi i da učestvuje u radovima na jezeru.

Korito jezera bilo je suvo, jer su "Vode Vojvodine" obustavile dotok vode iz melioracionog kanala zbog neplaćenog duga MZ od 800.000 dinara. Dug je izmirila Opština, koja je zajedno s Pokrajinom vratila vodu u jezero, nastalo, inače, devedesetih godina, kad je Vojska Jugoslavije napravila depresiju tokom obuke ukopavanja.

- Ni vetar ni kiša nas nisu sprečili da ove zime na obalama jezera posadimo stabla sibirskog bresta, vrbe, hrasta, javora i bagrema. Završili smo i četiri tende sa trskom, ispod kojih za stolove može da sedne stotinu osoba - ističe Sedlan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri