NAJVEĆE JATO VELIKIH RONACA U SRBIJI IKADA: Na Glavnom jezeru u Beloj Crkvi izbrojano 114 jedinki strogo zaštićenih ptica

J. J. BALJAK

27. 01. 2021. u 17:33

NAJVEĆE jato velikih ronaca ikada zabeleženo u Srbiji trenutno zimuje na Glavnom jezeru u vojvođanskoj Beloj Crkvi.

НАЈВЕЋЕ ЈАТО ВЕЛИКИХ РОНАЦА У СРБИЈИ ИКАДА: На Главном језеру у Белој Цркви избројано 114 јединки строго заштићених птица

Foto: E.Veverica

Tamošnji ljubitelj prirode i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Emanuel Veverica izbrojao je i fotografisao čak 114 jedinki ove strogo zaštićene vrste, a taj broj će se, kaže, još povećavati, jer tu svakodnevno sleću nove ptice.

Veliki ronci su u Belu Crkvu doleteli iz severne Evrope. Iako kod nas najčešće zimuju u Zapadnoj Srbiji, ove godine su po prvi put odabrali belocrkvanska jezera, jer, očigledno, tu imaju dovoljno hrane.

-Pojavili su se druge nedelje januara. Najpre je bilo 35 primeraka, a nakon desetak dana taj broj se utrostručio i još uvek raste. To je zaista nesvakidašnji podatak, jer do sada u Srbiji nije viđeno toliko velikih ronaca na jednom mestu, naročito ne na nekom jezeru – ponosan je Veverica.

Osim velikih, belocrkvanska jezera su ove zime ugostila i male ronce, kojih ima oko 200, tu su i strogo zaštićene patke dupljašice, višegodišnji stanari – labudovi i brojne druge ptice, koje predstavljaju pravu atrakciju za posetioce Glavnog, ali i ostalih jezera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave