STREPE OD NAGLOG OTAPANJA SMETOVA: U pirotskom kraju zbrajaju štete od januarskih poplava i strahuju od novih planinskih bujica

V. ĆIRIĆ

25. 03. 2021. u 08:25

IAKO na području Pirotskog okruga još nije sumirana kompletna šteta od januarskih poplava, već se strepi od novih, koje bi mogli da prouzrokuju staroplaninski i suvoplaninski smetovi - na pojedinim delovima tih masiva visoki i više od dva metra.

СТРЕПЕ ОД НАГЛОГ ОТАПАЊА СМЕТОВА: У пиротском крају збрајају штете од јануарских поплава и страхују од нових планинских бујица

Foto V. Ćirić

Strahuje se, naime, od naglog topljenja belog pokrivača, a na oprezu su posebno žitelji sela kraj obala Nišave i drugih reka, te kanala poput onog u Blatu. Mira nema ni u pirotskom naselju Rogoz.

- Stanje na terenu je zasada stabilno, ali postoji realna opasnost da dođe do naglog topljenja, pa smo obavezni da stanovništvo upozorimo na neophodnost da, koliko god mogu, zaštite imovinu. Sa svoje strane, nadležne gradske službe su učinile mnogo kako bi predupredile neželjene događaje. Ne treba dizati paniku, ali moramo realno sagledati situaciju. Znamo da je na području Stare planine i u okolini Babušnice pao ogroman sneg, zbog kojeg nam prete bujične vode. A, kada je reč o područjima koja su već bila poplavljena, glavna opasnost dolazi iz pravca pirotskih sela Petrovca i Držine, odakle najveći deo vode ide u kanal Rogoz. Sva naša javna preduzeća zadužena za reagovanje u vanrednim situacijama su spremna - "raportira" Sreten Savov, koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije u Pirotu.

Sreten Savov, Foto V. Ćirić

O tome da, zaista, postoji realna opasnost od planinskih bujica koje nose sve pred sobom svedoči i činjenica da je - zbog obilnog snega na području babušničke opštine, odakle Lužnička reka može da ugrozi i Vlasotince - pao nezapamćen sneg, koji je blokirao mnoga sela i mahale. Mehanizacija tamošnjeg "Komunalca" se još bori sa smetovima, a u velikim problemima i monteri "Elektrodistribucije" koji i dalje čine sve kako bi konsolidovali vodove u planinskom delu opštine.

Ukoliko dođe do naglog topljenja snega, velike bujice se očekuju i u slivnom području Jerme, Nišave, Visočice, te Lužničke, Dojkinačke, Jelovićke i Toplodolske reke. Posebno su opasne one koje se u Nišavu ulivaju kod sela Staničenje ili uzvodno.

Nagli porast vodostaja ponovo bi ugrozio i belopalanačku opštinu, naročito sela Dolac i Crvena reka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju