AGRESIJA ZA KOJU NIKO NIJE ODGOVARAO: Predavanje Milorada Vukašinovića Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada  

J. S.

24. 03. 2021. u 19:22

PREDAVANjE Milorada Vukašinovića „24. mart 1999–2021." može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

АГРЕСИЈА ЗА КОЈУ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО: Предавање Милорада Вукашиновића Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада  

Foto: KCNS

Prva bomba na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju pala je 24.marta 1999.godine. Agresija NATO pakta trajala je 78 dana i teško je oštetila infrastrukturu, mnoge privredne objekte, zdravstvene ustanove, vojne objekte ali i medijske kuće.

U noći između 23. i 24. aprila, tačnije u dva sata nakon ponoći, pogođena je zgrada RTS-a u kojoj je život izgubilo 16 radnika. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, a nekoliko dana nakon toga počelo je povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Nakon 22 godine, kako Vukašinović smatra, agresija na našu zemlju izazvala je ne samo prirodnu reakciju preostalih velikih sila u svetu nego i jedno veliko otrežnjenje.

Ova akcija NATO pakta proglašena je kolateralnom štetom i do danas niko nije odgovarao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)