POKUŠAVALI SU 23 GODINE: Ministar Dmitrović u Vranju darovao trojke Stoijljkovića, rođene uz pomoć vantelesne oplodnje

Novosti online

17. 03. 2021. u 00:30

MINISTAR za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, boravio je danas u radnoj poseti Vranju.

ПОКУШАВАЛИ СУ 23 ГОДИНЕ: Министар Дмитровић у Врању даровао тројке Стоијљковића, рођене уз помоћ вантелесне оплодње

Foto: Ministarstvo

 Ovaj grad bio je među prvima u Srbiji koji je ušao u program podrške bračnim parovima za vantelesno začeće. Među tim parovima su i Snežana i Goran Stojiljković, koji je uz finansijsku pomoć grada dobili trojke.

Stoijljkovići su na zahtev ministra bili gosti Gradske uprave i gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića. Ministar se zahvalio lokalnoj samoupravi na podsticajima koje izdvaja za popravljanje demografske slike Vranja, a budućim prvačićima uručio je skromne poklone: rančeve za školu i trenerke.

- Imao sam čast da upoznam gospođu Snežanu Stjoiljković. Ona je nakon 23 godine pokušaja, upravo vantelesnom oplodnjom koju je finansirao grad, 2014. godine na svet donela trojicu sinova, Savu, Luku i Filipa, koji u septembru ove godine polaze u prvi razred - rekao je ministar.

Vranje je takođe, kad je reč o natalitetu, svetao primer i u vreme pandemije. U ovom gradu je u 2020. godini u odnosu na 2019, rođeno 14 beba više.

Kao primer dobre prakse, istaknuta je kompanija „Jumko“, u kojoj većinski broj radnika čine žene. Kao podsticaj rađanja svojim zaposlenima „Jumko“ izdvaja 500 evra za prvo, 1.000 evra za drugo i 1.500 evra za treće dete.

Foto: Ministarstvo

Prema rečima gradonačelnika Milenkovića, za svaku novorođenu bebu pored bebi-paketa, lokalna samouprava dodeljuje besplatna auto- sedišta. On je istakao da lokalno rukovodstvo pokušava da zaustavi migracije, stavljajući akcenat na ruralne sredine. U selu nadomak Vranja, završen je je jedan zadružni dom, a u planu je rekonstrukcija još četiri.

-Sprovodimo i projekat programa finansiranja mladih lekara i medicinskog osoblja u ruralnim sredinama, kao podsticaj ostanka i održavanje ambulanti u selima - rekao je Milenković.

Foto: Ministarstvo

Sastanku u Vranju prisustvovli su pomoćnik ministra Goran Mandić, zamenik gradonačelnika Zorica Jović, kao i članovi Gradskog veća Danijela Milosavljević i dr Aleksandar Stajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum