SPREČITI NASILJE I EKSTREMIZAM: Novi projekat somborskog edukativnog centra

J. BEKIĆ

15. 03. 2021. u 21:53

SOMBORSKI edukativni centar (SEC) započeo je sa realizacijom novog projekta pod nazivom „Dijalog za prevenciju ekstremizma“.

СПРЕЧИТИ НАСИЉЕ И ЕКСТРЕМИЗАМ: Нови пројекат сомборског едукативног центра

Foto: J. Bekić

Projekat je nedavno krenuo u realizaciju, a trajaće do juna. Cilj je sprečavanje i smanjenje ekstremizma u loklanoj zajednici putem istraživanja stavova građana, podsticanjem dijaloga i stvaranja niza preporuka za prevenciju.

- Kroz projekat želimo detaljno da utvrdimo pokretače nasilnog ekstremizma među mladima u Somboru i kreiramo set preporuka za prevenciju nasilnog ekstemizma. Nedostatak tolerancije u nekim slučajevima može dovesti do nasilog ekstremizma, koji je jedan od najozbiljnijih oblika kršenja ljudskih prava - kaže Ivana Barać, koordinatorka projekta za decu i mlade u SEC-u.

Ovde vele da se sa sigurnošću ne može tvrditi u kojoj meri je nasilni ekstremizam prisutan u Somboru, ali je veliki značaj preventivne akcije usmerene na bilo koju vrstu ekstremizma među mladima.

U toku trajanja projekta biće formirana i posebna radna grupa za pripremu metodologije aketiranja građana, izradu upitnika i vođenje fokus grupa, kao i naknadno kreiranje niza preporuka. Radnu grupu će činiti stručnjaci sa iskustvom u stvaranju itraživačkih isntrumenata.

Foto: J. Bekić

-Da bismo istražili fenomene nasilnog eskremizma među mladima u Somboru i dobili pouzdane podtake na osnovu kojih ćemo stvoriti set preporuka za prevazilaženje rastućeg ekstremizma u gradu, sprovešćemo ankatiranje do 400 mladih - pojašnjava Srđan Vlaškalić, izvršni direktor SEC-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri