DA MLADIMA SELO BUDE PRVI IZBOR: Nova podrška Novog Sada poljoprivrednicima, posebna pažnja mlađim ratarima

Z. GRUMIĆ

10. 03. 2021. u 08:25

PODRŠKA poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Novog Sada proteklih godina postepeno i konstantno raste, tako da je za ostvarivanje različitih podsticajnih mera u ovogodišnjem gradskom budžetu planirano ukupno 52 miliona dinara što je za pet miliona više nego lane.

ДА МЛАДИМА СЕЛО БУДЕ ПРВИ ИЗБОР: Нова подршка Новог Сада пољопривредницима, посебна пажња млађим ратарима

Foto N. Karlić

Najveći deo tog iznosa, odnosno 22 miliona dinara biće usmereno na podršku mladima u ruralnim područjima, kako bi oni bili dodatno motivisani da žive i rade na selu, odnosno da otvaraju nova radna mesta za sebe i članove svojih porodica.

- Stopa nezaposlenosti u seoskim sredinama je vrlo visoka, a više od trećine nezaposlenih čine mlađi od 30 godina - napominju predlagači ovih mera agrarne podrške, uz napomenu da je samozapošljavanje i zapošljavanje mladih u ruralnim područjima jedan od ključnih ciljeva tog vida podrške.

Finansijski podsticaji, koji će u toku godine biti raspodeljeni putem odgovarajućeg konkursa, trebalo bi da omoguće pokretanje sopstvene proizvodnje, izgradnju objekata, nabavku mašina i opreme i druge pogodnosti.

Bespovratna sredstva po tom konkursu iznose 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije, a lane su tako bila korišćena za unapređenja u proizvodnji voća, grožđa, povrća i cveća.

ISPLATIVO Organsko povrće na pijaci u Novom Sadu, Foto Z.Grumić

- Iznos po ovoj konkursnoj prijavi ne može da bude veći od 1,2 miliona dinara, bez PDV-a - preciziraju u Gradskoj upravi za privredu.

Grad će nastaviti da podržava razvoj i unapređenje organske biljne proizvodnje, koja je trenutno zastupljena na ukupno 55,9 hektara. Za tu namenu planiran je iznos od 5,5 miliona dinara, odnosno za 500.000 više nego u lanjskom budžetu.

Finansiranje udruženja

ZA sufinansiranje aktivnosti brojnih poljoprivrednih udruženja na području Novog Sada biće izdvojeno ukupno 8,5 miliona dinara. Najaktivnija su Udruženje proizvođača i prerađivača kupusa "Futoški kupus" i Društvo pčelara "Jovan Živanović".

Proizvođači će u narednom periodu moći da konkurišu i za podsticaje radi podizanja konkurentnosti dodavanjem vrednosti proizvodu kroz preradu, uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane organskih i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a deo budžetskih podsticaja predviđen je i za stimulisanje poljoprivrednika da osiguravaju svoje useve odnosno proizvode od različitih rizika, poput vremenskih nepogoda.

Predlog programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju naći će se na dnevnom redu predstojeće sednice Skupštine grada, u petak 12. marta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)