VRANJE IMA OPOZICIJU KOJE - NEMA: Nesvakidašnja situacija na političkoj sceni grada pod Pržarom zbunjuje samo na prvi pogled

J. STOJKOVIĆ

10. 03. 2021. u 09:28

GRADSKI parlament u Vranju je verovatno jedini na teritoriji Srbije u kojem u odborničkim klupama - od 17. avgusta prošle godine - osim izabranih predstavnika vladajuće Srpske napredne stranke, sede i članovi tri opozicione grupacije koje apsolutno podržavaju sve odluke i ponašaju se kao da su vlast.

ВРАЊЕ ИМА ОПОЗИЦИЈУ КОЈЕ - НЕМА: Несвакидашња ситуација на политичкој сцени града под Пржаром збуњује само на први поглед

Foto J. Stojković

Jer, u gradu pod Pržarom je javna tajna da Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbije i Desnica Srbije pretenduju da postanu deo vlasti, pa se od prvog dana u vranjskoj Skupštini - valjda za svaki slučaj - i ponašaju kao da su to već ostvarili.

- Meni je kao predsedniku lokalnog parlamenta najvažnije to da postoji diskusija, da nema povišenih tonova i da se odluke donose kako je i predviđeno. Smatram, takođe, da politički sastav parlamenta izgleda tako da možemo imati i konstruktivnu opoziciju, ali dosad smo na svim zasedanjima bili svedoci samo jednoglasnog odlučivanja, osim na jednoj sednici kada je odbornik socijalista ostao uzdržan - objašnjava čelnik ovdašnje Skupštine Dejan Tričković.

Zanimljivo je i to da u ovakvim političkim "manevrima" lokalni parlament radi bez potpredsednika Skupštine, pa se sve glasnije čuje da se to mesto namerno čuva za eventualnog zvaničnog koalicionog partnera.

Smene i pre novih izbora

IAKO se dugo činilo da se u gradu pod Pržarom ništa neće menjati do narednih izbora, tokom poslednjih mesec dana je došlo do smena koje su mnoge iznenadile. Naime, sa mesta direktora Turističke organizacije je smenjena članica Jedinstvene Srbije i postavljen je predstavnik SNS, dok je u Direkciji za urbanizam viđenijeg socijalistu zamenio takođe naprednjak.

Skupština u Vranju, inače, ima 65 odbornika, od tog broja 38 je iz odborničke grupe SNS, Jedinstvena Srbija ima šest predstavnika, SPS osam, a najveće izborno iznenađenje je Desnica Srbije sa čak 13 narodnih predstavnika.

Dejan Tričković, Foto J. Stojković

- Sa ovolikim poverenjem građana, mi se u lokalnom parlamentu ponašamo onako kako mislimo da je najvažnije za sve nas. U trenutku kada se na glasanju nađe neki predlog za koji smatramo da nije u interesu građana, nećemo ga podržati - kaže predstavnik Desnice Borivoje Antić.

Šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Srđan Dekić kaže da su oni deo republičke vlasti, pa se samim tim ponašaju i kao deo "dobitne kombinacije" na lokalu.

- Učestvujemo u radu lokalnog parlamenta i u diskusijama zastupamo interese građana.

Verujem da to radimo na jedan kvalitetan i prepoznatljiv način - tvrdi Dekić.

Njegov kolega iz Jedinstvene Srbije Dejan Manić ne smatra da je ova stranka opozicija u Vranju.

- Mi smo deo vlasti na lokalnom, kao i na republičkom nivou i zato podržavamo sve predloge naprednjaka - kaže Manić.

Valja, pritom, napomenuti i to da na direktorskim funkcijama u javnim preduzećima i ustanovama u gradu ima članova Jedinstvene Srbije, socijalista, pa čak i predstavnika Desnice. Reč je o ljudima koji su ranije rukovodili ovim preduzećima i koji u međuvremenu nisu smenjeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri