SEČEMO I OBNAVLJAMO: Izvršni direktor "Vojvodina šuma" o odbrani Polojske šume

Z. Rajić

08. 03. 2021. u 07:05

NAREDNIH dana biće nastavljena "seča obnove" Polojske šume hrasta lužnjaka u Bačkoj Palanci.

СЕЧЕМО И ОБНАВЉАМО: Извршни директор Војводина шума о одбрани Полојске шуме

Foto arhiva

To je za "Novosti" potvrdio Marko Marinković, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP "Vojvodina šume". On je rekao da stručni tim preduzeća nema pravo da u obnovi Polojske šume popusti neosnovanim zahtevima da se taj posao obustavi.

Seča stabala u ovoj šumi, započeta 10. februara, prekinuta je dan kasnije građanskim protestom koji je organizovalo Udruženje za očuvanje životne sredine "Akvila BP".

PROTEST Aktivisti "Akvile BP", Foto arhiva

Aktivisti su odlučili da stabla hrasta lužnjaka, stara 117 godina, zaštite sa oko 2.500 potpisa podrške, što je neophodnih pet odsto birača u opštini. Skupština opštine ima rok od 60 dana da inicijativu usvoji ili odbaci, ali u "Vojvodina šumama" neće čekati ishod da bi sproveli planiranu obnovu Polojske šume.

ŠTETNO

STARA stabla, za razliku od mladih, ne vezuju, nego oslobađaju ugljenik u atmosferu, što je štetno, ali se posečeno drveće plasira na tržište kao trenutno jedini ekološki opravdan materijal - naglasio je Marinković.

- To je šuma koja već 10 godina ne plodonosi, a sada je počela da se razgrađuje. Stabla su suva, polomljena, neka izvaljena. Kad ih ne bismo sekli, sama bi padala. Za nekoliko godina ovde više ne bi bio hrast, koji bi, kao vrsta svetlosti, izgubio bitku sa konkurentskim vrstama, kao što je američki jasen - predočio je Marinković.

- Jedini način da se Polojska šuma održi jeste da se stabla koja su dostigla svoj životni vek poseku i umesto njih posade nova. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, šumarsko-lovna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine, kao i Šumarski fakultet, ustanovili su da je seča Polojske šume u skladu sa zakonom i standardima struke. Nijedan stručnjak nije osporio da je sve čisto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna