SRBI SA KOSMETA OBELEŽILI ZIMSKE ZADUŠNICE: Tužna slika sa pravoslavnih grobalja - Polomljeni spomenici i grobovi zarasli u šiblje

D.Z.

06. 03. 2021. u 17:24

NA VEĆINI pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji Srbi su obeležili zimske Zadušnice, ali su posete uglavnom bile samoinicijativne, jer organizovanih odlazaka na groblja zbog pandemije Korona virusa nije bilo.

СРБИ СА КОСМЕТА ОБЕЛЕЖИЛИ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Тужна слика са православних гробаља - Поломљени споменици и гробови зарасли у шибље

Foto: Printskrin

I na najvećem pravoslavnom groblju na Kosmetu, u Prištini bilo je desetak raseljenih Srba koji smatraju da je dolazak na Zadušnice ne samo tradicija već i obaveza.

- Iako sam raseljeno lice iz Prištine od 1999. godine obilazim grobove svih svojih predaka ali i pokojnika koje sam poznavao za njihovog života - ističe Božidar Stojanović raseljeno lice iz Prištine dok su pravoslavna groblja osim u sredinama u kojima žive Srbi obišli i raseljeni poput groblja u Štimlju gde je desetak raseljenih lica ovo groblje obišlo u pratnji ksoovske policije.

Inače, na većini pravoslavnih grobalja na Kosmetu slika je ista, polomljeni nadgrobni spomenici, poršine zarasle u šiblje u korov a prema svedočenju raseljenih Srba, na Kosovu i Metohiji još uvek ima sredina u kojima se rasena lica ne usuđuju da obiđu svoja groblja.

Takav je slučaj sa grobljem u Podujevu na kojem je većina nadgrobnih spomenika polomljena a iz grobnih mesta su čak vađene i kosti pokojnika. Na groblju u desetak kilometara udaljenom Krpimeju, gde su Srbi živeli do 1999 godine,većina nadgrobnih spomenika je polomljena a groblje je obraslo u korov tako da je do spomenika teško i doći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)