KOLAČARE RAĐAJU "KAO ČIČAK": Počela rezidba voća u Jadru, majstori iz Runjana imaju pune ruke posla (FOTO)

V. M.

03. 03. 2021. u 21:01

REZIDBA voća u Jadru, Vukovom kraju, je počela sa prvim lepim martovskim danima.

КОЛАЧАРЕ РАЂАЈУ КАО ЧИЧАК: Почела резидба воћа у Јадру, мајстори из Руњана имају пуне руке посла (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Vredni domaćini, poput Gorana Mitrića i njegovog strica Radomira, uveliko su u voćnjaku, da orežu svako od mnogobrojnih i raznih voćki, među kojima ima i onih zasađenih i pre četiri decenije, a koje se dobro drže.

Domaćin Goran kaže da je "jako važno da se rezidba obavi blagovremeno i bolje je da se to čini ikako, nego nikako". Iza njega je bogato iskustvo i znanje u tom poslu.

- Počeo sam rezidbu od drevne sorte jabuke "Kolačara",  koje rađaju "kao čičak" i koje sa hemijom nemaju ama baš nikakve veze – kaže Goran.

- Ovaj posao mora da se radi smireno, lagano i posvećeno, bez žurbe.Otprilike kakva bude rezidba, takav će biti i berićet, pod uslovom da je, zimus, svaka voćka bila zaštićena od niskih temperatura i glodara.

Foto: V. Mitrić

Ovo je čuven i šljivarski kraj, podneblje gde dobro rađaju i džanarike, breskve, kajsije, kruške, jabuke i ništa manje višnje, trešnje i jagodičasto voće.Ovdašnji majstori verzirani su i za vinovu lozu, koja se vraća u loznički kraj, po kom je davno dobio ime.

- Sređujem vinovu lozu u mom i domaćinstvu mog sinovca, koja je prošle godine, kao i svake, rodila i po količini i po kvalitetu, što znači da se trud isplatio -kaže  domaćin Radomir Mitrić, dok razgleda voćnjak i sprema se za rezidbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!