POMOĆ SA SVIH STRANA: Sve veća pažnja Romima u Šapcu

V.Mitrić

28. 02. 2021. u 12:00

CENTAR za stručno usavršavanje u Šapcu bio je domaćin završne konferencija projekta "Jačanje kapaciteta lokalne i romske zajednice na području grada Šapca za inkluzivne procese – UKLjUČIMO SE (Ključ za inkluziju)" koji je ostvario Grad Šabac u partnerstvu sa Visokom školom za socijalni rad iz Beograda i Ekumenskom humanitarnom organizacijom iz Novog Sada.

ПОМОЋ СА СВИХ СТРАНА: Све већа пажња Ромима у Шапцу

Foto: V. Mitrić

Projekat je finansijski obezbedila Stalna konferencija gradova i opština SKGO, kroz program "Podrška EU inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”. Na konferenciji projekta prisustvovao je, pored ostalih, i Blaža Knežević, zamenik gradonačelnika Šapca.

 - Vrednost projekta je 59.628 evra, od toga su 90 odsto pare Evropske unije, a ostatak je finansiranje partnera. Ostvarivanje ovog projekta trajalo je 18 meseci i na današnjoj završnoj konferenciji, zajedno sa svojim saradnicima i učesnicima u projektu sumiramo postignute rezultate i pravimo osnov za dalje aktivnosti. Ovaj projekat i sve aktivnosti koje su sprovedene na njemu značajan su resurs za sve ono što će Grad Šabac sa svojim saradnicima i partnerima dalje realizovati.

Kada sagledamo sve aktivnosti koje nam predstoje u budućnosti, ove aktivnosti koje su sprovedene u okviru projekta su vrlo značajne za međusektorsku i međuresornu saradnju koja je uspostavljena na nivou ovog projekta koje su u vezi sa inkluzijom Roma i biće značajan resurs za izradu Akcionog plana za Rome koji nam sleduju u narednom periodu, kao i za sve pakete aktivnih mera socijalne inkluzije kako bi kvalitet života pripadnika romske populacije koji žive na teritoriji Grada Šapca bio što bolji i kvalitetniji, rekla je Ana Marinković, menadžer projekta i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

Visoka škola za socijalni rad iz Beograda bila je jedan od partnera Grada Šapca na ovom projektu.

Konkretni zadaci koje je Visoka škola za socijalni rad imala u ovom projektu su obuke za volontere, za profesionalce, za predstavnike nevladinog sektora koji rade na terenu i za predstavnike medija. Najznačajnije iz tog projekta je potprojekat, "Mobilni vrtić i mobilna školica" koji bi trebalo da nastavi da živi s obzirom na to da smo obučili volontere da mogu na tim prostorima da realizuju radionice.

Oni su dobili priručnik pomoću kojeg će moći da se prisete svih radionica koje su prošli u ovom projektu i moći će da kreiraju nove radionice. Nadamo se da ćemo i dalje sarađivati sa Gradom Šapcem na novim projektima - poručila je profesor dr Sanja Đurđević iz Visoke škole za socijalni rad u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)