ZBOG AUTO-PUTA SEOBU OČEKUJE POLA TRBUŠANA: Radovi na novoj trasi "Miloša Velikog" od Preljine do Pakovraća, na teritoriji Čačka

V. ILIĆ

24. 02. 2021. u 09:11

DESETAK stambenih zgrada i pomoćnih prostorija šest porodica iz čačanskog sela Trbušani se našlo na trasi auto-puta "Miloš Veliki", od Preljine do Pakovraća, pa će posle uspešnog dogovora o obeštećenju pomenuti objekti biti srušeni, a porodice iseljene.

ЗБОГ АУТО-ПУТА  СЕОБУ ОЧЕКУЈЕ ПОЛА ТРБУШАНА: Радови на новој траси Милоша Великог од Прељине до Паковраћа, на територији Чачка

Foto V. I.

- Radi se o šest domaćinstava u kojima svako ima po jednu i više stambenih jedinica.

Pored toga, biće srušeni i pomoćni objekti, štale, tremovi... a moraće da se ukloni čak i jedna farma kokošaka - kaže predsednik Mesne zajednice u Trbušanima Milan Pavlović kojem, takođe, sleduje selidba.

Ovdašnji ljudi su, saznajemo, sume za obeštećenje dogovarali sa predstavnicima "Beograd puteva", a Pavlović precizira i to da su pojedinci izdejstvovali i određene klauzule po kojima dodatna potraživanja mogu da zatraže uz pomoć suda. Putarima je, pritom, najvažniji dogovor o tome da ni takav eventualni epilog neće odlagati početak radova na ovoj deonici auto-puta.

- Od šest porodica koje će biti iseljene, dve će potražiti dodatne, sudske procene. Svima nam je teško jer se radi o našoj dedovini, ali smo istovremeno svesni i činjenice da se radi o višem, državnom interesu. Moje domaćinstvo čine dve kuće i dva pomoćna objekta sa 28 ari placa, pa sam ipak morao da se pomirim sa sudbinom - objašnjava Pavlović.

A, Dragiša, njegov komšija istog prezimena, ne samo što je sam skinuo krov sa kuće, već je raskrčio i dvorište, pa sada priprema pokućstvo za selidbu.

- Crep ćemo iskoristiti, kao i sav nameštaj iz kuće, a štalu i ovce poklanjamo manastiru. Već smo kupili plac u centru sela, pa uskoro započinjemo izgradnju nove kuće - objašnjava ovaj domaćin.

Dosad je, inače, od šest porodica, izmeštanje domaćinstava i rušenje objekata naplatilo njih četiri, dok dve još nisu potpisale sporazum. U svakom slučaju, svima rok da se isele ističe prvog dana aprila.

Jer, radovi na tom delu trase "Miloša Velikog" su već počeli i iskop je "prišao" prvim kućama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a