GRADSKA BIBLIOTEKA U ZRENJANINU: Književna nagrada "Todor Manojlović" pripala Vladimiru Pištalu

B. Grujić

17. 02. 2021. u 15:33

DOBITNIK tradicionalne književne nagrade za moderni umetnički senzibilitet "Todor Manojlović" za 2020. godinu je književnik i profesor istorije iz Beograda, Vladimir Pištalo, koji živi i radi u američkom gradu Vusteru.

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА У ЗРЕЊАНИНУ: Књижевна награда Тодор Манојловић припала Владимиру Пишталу

Foto: Biblioteka Zrenjanin

Šezdesetjednogodišnji Vladimir Pištalo, jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu, što je prepoznato i kod nas i u svetu.

Vladimir Pištalo u svojim delima uobličava modernistički koncept i istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole, kroz naočari modernog sveta.

Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa / Noći, zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta i romani Milenijum u Beogradu, Venecija, Tesla, Portret među maskama, Sunce ovog dana, Pismo Andriću. U aprilu 2019, izašla je knjiga eseja Značenje džokera, koja je do sada imala tri izdanja i nagrađena je uglednom nagradom „Meša Selimović" (2020).

Foto: Biblioteka Zrenjanin

Roman "Tesla, portret među maskama" je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh, nakon NIN-ove nagrade, i nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!