PLANINA DOSTUPNA SVIMA: Veliki broj turista praznike proveo na Goču

G.Ć.

16. 02. 2021. u 15:37

NEMA gužve, nema paprenih cena od kojih se zavrti u glavi, samo priroda, sneg, čist vazduh u izobilju i sankanje za mališane do mile volje. E, to je planina kakva i treba da bude, to je pravi odmor da se napune baterije. Upravo zbog toga smo prvi put došli na Goč i nismo se pokajali. Baš uživamo.

ПЛАНИНА ДОСТУПНА СВИМА: Велики број туриста празнике провео на Гочу

Foto: G.Šljivić

Ovako reporeterima „Novosti“ svoje utiske sa planine Goč prenose Miloš i Sara Nikodijević iz Novog Sada koji su produženi praznični vikend odlučili da sa svoje dve kćerkice provedu na ovoj pitomoj planini poviše Kraljeva. Osim njih tu su i turisti iz svih krajeva Srbije, zaljubljenici u prirodu, vikendaši, planinari, iskusni skijaši, kao i oni koji na skijama tek prave prve korake. Mnogi su smešteni na samoj planini čiji su kapaciteti, kako saznajemo, potpuno popunjeni, a ima i onih koji su smeštaj pronašli u obližnjem Kraljevu ili Vrnjačkoj Banji.

- Nikada nismo patili za ekskluzivnim zimovanjima na planinama gde je veća gužva nego u gradu i od kojih kućni budžet ne može da se oporavi mesecima. Mi smo pravi zaljubljenici u prirodu, obožavamo duge šetnje na čistom vazduhu, naročito u zimskim uslovima. Za tako nešto Goč je idealan i zato ovede dolaze porodični ljudi. Da u miru provedu par dana – kažu Branislava i Nenad Lukić iz Pančeva.

Snega za sankanje ima više nego dovoljno. Mališani su okupirali takozvanu malu stazu, a ni njihovi roditelji ne mogu da odole da se bar „skliskom“ ne sjure u podnožje.

- Mi smo preko Vrnjačke Banje došli da ceo jedan dan provedemo na snegu. Cene su više nego pristupačne, četvoročlana porodica u obližnjem ugostiteljskom objektu može da ruča čak i jeftinije nego u gradu, a kafa i čaj koštaju simbolično – dodaje Jagodinac Goran Čelar. - Kada bude postavljen ski-lift i sređena ova staza kod hotela, kao i žičara na velikoj stazi, što sam čuo da se uveliko najavljuje, Goč će ponovo postati skijaški centar kakav je bio pre tri decenije. Tada su ovde zimovale ili boravile na rekreativnoj nastavi generacije i generacije đaka ne samo iz svih krajeva Srbije, već i iz ostalih republika bivše Jugoslavije.

SKI-JIFT će, kako saznajemo u kraljevačkoj lokalnoj samoupravi, na stazi dugačkoj 350 metara, biti uskoro montiran i pušten u rad. Za ovu namenu lokalna samouprava je izdvojila 20, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 15 miliona dinara. Osim toga, nakon remonta očekuje se i postavljanje dvosed žičare na velikoj stazi, donacija „Skijališta Srbije“. Sa ciljem da se ovoj pitomoj, i na prvom mestu planini dostupnoj svima povrati stari sjaj, u toku je i kompletna rekonstrukcija puta Kraljevo-Goč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)