KULTURA SE DIŽE IZ PEPELA: Dva objekta u Vrbasu, uništena u požaru biće konačno obnovljena uz podršku pokrajine

Z. Rajić

11. 02. 2021. u 05:56

DVA doma kulture u opštini Vrbas, oba uništena u požaru, biće obnovljena zahvaljujući finansijskoj podršci Uprave za kapitalna ulaganja (UKU) Vojvodine.

КУЛТУРА СЕ ДИЖЕ ИЗ ПЕПЕЛА: Два објекта у Врбасу, уништена у пожару биће коначно обновљена уз подршку покрајине

Foto G. D.

Do kraja februara biće raspisana javna nabavka za gradnju Doma kulture u Ravnom Selu, na zgarištu prethodnog, koji je izgoreo 2016. Na proleće biće nastavljeni radovi na završetku Doma kulture u Vrbasu, čija je izgradnja počela još 1992, kad je izgorelo staro zdanje.

Predviđeno je da Dom kulture u Ravnom Selu bude izgrađen do kraja ove godine. Ugovor o finansiranju tog poduhvata nedavno su potpisali direktor UKU Nedeljko Kovačević i predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

SKADAR Dom kulture koji se gradi tri decenije, Foto A. D.

- Gradnja Doma kulture u Ravnom Selu prvi je projekat koji UKU finansira u 2021, što dovoljno govori o njegovom značaju za Vladu Vojvodine. Za izgradnju tog objekta iz pokrajinskog budžeta biće izdvojeno 160 miliona dinara - rekao je Kovačević.

Novi Dom kulture nići na površini od 600 kvadratnih metara, a njegova scensko-gledališna sala imaće 223 sedišta.

MODERAN TRG

PREDSEDNIK opštine istakao je da će, uz novi Dom kulture, Vrbašani dobiti i moderno uređen prostor ispred ovog objekta, jer je odobren novac i za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića u centru grada.

Vrbašani su izgradnju Doma kulture u svom gradu uporedili sa zidanjem Skadra na Bojani, ističući kako je neshvatljivo da ovaj objekat nije mogao da bude završen za proteklih 29 godina. Podsećaju da su u ranijem zdanju igrane pozorišne predstave sa najsloženijom scenografijom, pred više od 400 gledalaca. Posle požara dramski amateri su probe i predstave održavali u sali bioskopa "Jugoslavija", a folkloraši su vežbali u fiskulturnim salama i prostorijama mesnih zajednica.

UGOVOR Predrag Rojević i Nedenjko Kovačević, Foto UKU

- Nažalost, čekali smo skoro tri decenije na dovršetak Doma kulture u Vrbasu, jer je u vreme nekih drugih vlasti bio gurnut na marginu, pa su Vrbašani morali da odlaze u Sombor, Novi Sad ili Beograd da pogledaju pozorišnu predstavu - kazao je Rojević.

On je predočio da će za završetak vrbaskog Doma kulture Pokrajinska vlada u prvoj fazi obezbediti 100 miliona dinara.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)