"OKO SOKOLOVO" I U UŽICU: Grad na Đetinji kupio sistem za nadzor i radar za zlatiborsku magistralu

N. JANKOVIĆ

03. 02. 2021. u 08:25

U UŽICU je od 1. februara počeo da radi sistem za nadzor sa 25 kamera, sva dešavanja se prate u takozvanom monitoring centru ovdašnje policijske uprave, a lokalna samouprava je nabavila i uređaj koji na zlatiborskoj magistrali "vreba" nesavesne vozače.

ОКО СОКОЛОВО И У УЖИЦУ: Град на Ђетињи купио систем за надзор и радар за златиборску магистралу

Foto N. Janković

- Oprema je naše vlasništvo, a rukovodili smo se činjenicom da gotovo svi veći gradovi koriste kamere u svrhu povećanja bezbednosti u saobraćaju. Naš sistem veći deo operacija obavlja i bez prisustva policijskih službenika, a uključuje automatsko detektovanje prekršaja i prepoznavanje registarskih tablica, a registruje i prolazak kroz crveno svetlo na semaforu - saopšteno je iz Gradske uprave, bez preciziranja koliko je nabavka koštala, ali se nezvanično saznaje da se radi o 300.000 evra.

U gradu na Đetinji, međutim, još se vode polemike oko (ne)usklađenosti ove novine sa zakonskim aktima o zaštiti privatnosti građana. Javnost, međutim, nepodeljeno podržava postavljanje radara na zlatiborskoj magistrali - između Užica i Bele Zemlje - na mestu gde je brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Isto važi i za video-nadzor na prometnoj raskrsnici kod Prve osnovne škole, jer tamo kolovoz svakodnevno prelazi i više stotina đaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri