SPREČENA KATASTROFA NA SRPSKOM JEZERU: Čelična sajla zaustavila ogromne količine otpada (FOTO)

S.B.

31. 01. 2021. u 21:36

ČELIČNA sajla na jezeru Ćelije kod Kruševca, koju su u toku dana postavili radnici JKP Vodovod i Ribočuvarske službe Rasina uspela je da zadrži velike količine komunalnog otpada (na slici). U Odeljenju za vanredne situacije grada Kruševca večeras je potvrđeno „Novostima“ da je zaustavljanjem otpada sprečen dalji prodor ka vodozhvatu i ugrožavanje snadevanja za 105.000 korisnika regionalog sistema za vodosnabdevanje.

СПРЕЧЕНА КАТАСТРОФА НА СРПСКОМ ЈЕЗЕРУ: Челична сајла зауставила огромне количине отпада (ФОТО)

Foto: Odeljenje za vanredne situacije

Kako su „Novosti“ ranije objavile,komunalni otpad doplovio je iz reka na teritoriji opština Brus i Blace,što je nesrećna praksa koja se godinama ponavlja. Kao rešenje već duže vreme spominje se izgradnja kolektora na rekama Rasina i Blatašnica, koje neposredno prete veštačkom jezeru.

Poslednje informacije sa terena su da je do izlivanja reke došlo u naseljenom mestu Đunis, kao i da je jedna strana kolovoza Kruševac - Deligrad - Niš pod vodom. Saobraćaj se u tom delu odvija jednom stranom puta,koji je ranije ovog meseca bio zatvoren usled izlivanja Južne Morave.

- Situacija se redovno prati od strane pripadnika Saobraćajne policije PU Krusevac i putarskih ekipa-kažu u Odeljenju za vanredne situacije.

- Za sada nisu ugrožena 22 domaćinstava i tri privredna subjekta u zoni ispod železničke pruge Beograd-Skoplje.

Velika količina otpada ugrozila je i dva mosta u selu Kapidžija,ekipe JKP Kruševac rade na rešavanju ovog problema. Na putu 2. reda Kruševac - Prokuplje preko Jastrepca, na mostu na Trmčarskoj reci, ekipe Kruševac puta privremeno jsu sanirale desnu obalu uzvodno od mosta, čime je sprečeno dalje oštećenje.

Prema poslednjim inormacijama sa terena saniran je i kvar na glavnom vodu mesnog vodovoda u Velikom Šiljegovcu, tako da je uspotavljeno snavdebanje vodom za oko 7.000 korisnika. Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice, Komunalne milicije i Elektrodistribucije noćas će obilaziti i organizovati dežurstva na ugroženim područjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri