BORBA NA JEZERU ĆELIJE: Kišne padavine na teritoriji Kruševca ponovo nanose gomilu đubreta

S.BABOVIĆ

31. 01. 2021. u 13:51

JEZERO Ćelije kod Kruševac odakle se vodom snabdeva više od 120.000 ljudi ponovo je na udaru komunalnog otpada, koji se uliva iz reka sa territorije Brusa i Blaca. Radnici JKP Vodovod i pripadnici Ribočuvarske službe „Rasina“ su zbog naglog skoka reke Rasine na ulazu u jezero i upliva smeća, razvukli čeličnu sajlu sa džakovima i stiroporom, kako otpad ne bi dospeo u vodozahvat.

БОРБА НА ЈЕЗЕРУ ЋЕЛИЈЕ: Кишне падавине на територији Крушевца поново наносе гомилу ђубрета

Foto: Odeljenje za vanredne situacije

Radnici Komunalne policije sačinili su zapisnik koji se odnosi na novo zagađenje, koji je prethodnih godina u više navrata ugrožavao akumulaciju.

Padavine ponovo prave probleme na tertoriji grada, gde je od 29. do 30. januara palo 18,8 litara po kvadratu kiše. Vodostaj na Južnoj Moravi, merna stanica Mojsinje, pokazuje da prelazak granice redovne odbrane od poplava sa tendecijom daljeg rasta.

Nivo vode raste i na Zapadnoj Moravi i na Rasini, ali još uvek nije prešao redovnu odrabnu od poplava. U toku noći je došlo do izlivanja Ribarske, Modričke, Trmčarske reke, kao i reke Kobiljke, a prijavljena su izlivanja u selima Bukovica i Velika Lomnica.

- U naseljenom mestu Đunis došlo je do izlvanja Ribarske reke bez ugrožavanja domacinstava, poplavljeno je poljoprivredno zemljište-predočeno je u Odeljenju za vanredne situacije grada Kruševca, čiji su pripadnici prethodnih noći obilazili teren.

- Voda je ušla u 7 domaćinstava u Velikom Šiljegovcu, zaseoku Anđelkovići, među njima i jedan stambeni objekat.

Nadležni su reagovali u Bukovici gde je registrovano ilegalno skretanje potoka iz rečnog toka, kao i betoniranje u dužini od 30 metara bez dozvole i provlačenje kablova infrastrukture kroz propust. U toku je rešavanje ove situacije koja je dovela do izlivanja i pojave mulja.

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice intervenisali su u Velikoj Lomnici, gde je došlo do plavljena domaćinstva. Došlo je i do kvara na mesnom vodovodu u Velikom Šiljegovcu i to usled velike vode i radova JP Srbija šume. Obezveđene su skele na Zapadnoj Moravi, a o kvaru je obavešten i JKP Vodovod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)