UZURPATORE ODMAH NA VIDELO: Problemi osoba sa invaliditetom i njihovih pratilaca sa parkiranjem u Vršcu

J. J. BALjAK

30. 01. 2021. u 14:11

OSOBE sa invaliditetom i njihovi pratioci u Vršcu svakodnevno dolaze u situaciju da nemaju gde da parkiraju vozila, jer bahati vozači uzurpiraju parking-mesta obeležena samo za njih.

УЗУРПАТОРЕ ОДМАХ НА ВИДЕЛО: Проблеми особа са инвалидитетом и њихових пратилаца са паркирањем у Вршцу

Foto J. J. Baljak

To se dešava čak i tamo gde mesta za parkiranje ima na pretek, što samo govori da brojni Vrščani ne poštuju osnovna prava svojih sugrađana sa posebnim potrebama, kao ni zakonske propise.

Pokušavali su članovi udruženja "Parakvad VŠ" brojnim akcijama u poslednjih pet godina da promene svest sugrađana. Čak su, uz podršku lokalne samouprave, na svojim parking-mestima postavili i dopunske table sa natpisom "Da li zaista želite moje mesto?", ali ni to nije urodilo plodom. Zato su sada počeli da nepropisno parkirana vozila, naročito ona koja se nađu ispred njihovih prostorija u Bulevaru Miloša Obilića i Centru "Milenijum", objavljuju na društvenim mrežama.

Bahatost Vozači se parkiraju na mestima predviđenim za invalide, Foto Udruženje Parakvard VS

- U početku su se ljudi ljutili zbog toga, ostavljali ružne komentare, ali sada dobijamo sve više reči podrške. Čak nam i sami šalju fotografije nepropisno parkiranih vozila, što nam uliva nadu da će se stvari, ipak, promeniti - kaže predsednik udruženja Dragan Vitorović, koji je i sam vezan za invalidska kolica.

ZLOUPOTREBE SA NALEPNICAMA

VITOROVIĆ ukazuje i na to da sve više građana zloupotrebom dolazi do specijalnih nalepnica, koje im smanjuju troškove registracije vozila i obezbeđuju parking mesta. I oni, iako u praksi ne prevoze osobe sa invaliditetom, legalno zauzimaju namenske parkinge, što najviše stvara poteškoće roditeljima sa malom decom.

- Sa parking servisom imamo dogovor da svako ko ima nalepnicu može besplatno da se parkira bilo gde, tako da molim sugrađane koji u tom trenutku u kolima nemaju osobu sa invaliditetom, ne zauzimaju namenska mesta - kaže Vitorović.

Problem im predstavlja i to što većina od ukupno 35 parking-mesta za osobe sa invaliditetom nije adekvatno napravljeno, jer nemaju obezbeđen dodatni prostor od pola metra za invalidska kolica, u koja građani sa posebnim potrebama treba da sednu po izlasku iz vozila.

- To ćemo rešiti čim dođe lepo vreme. Stara parking-mesta ćemo proširiti i izraditi prilaze trotoarima, a u planu je i izrada petnaestak novih. Time će se grad približiti i zakonskoj obavezi da pet odsto od ukupnog broja parking-mesta bude "naše" - najavljuje Vitorović, za "Novosti".

Foto J. J. Baljak

U Vršcu trenutno u sistemu naplate ima 1.298 parking-mesta, što znači da bi 65 trebalo da bude posebno obeleženo. Svi supermarketi i šoping molovi su, sa te strane, ispunili svoju zakonsku obavezu, ali je problem to što, kada ta mesta budu uzurpirana, saobraćajna policija ne može da reaguje po pozivu oštećenih građana, jer se radi o privatnom posedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a