SVETI SAVA JE NAŠ UČITELJ DOK NAS IMA: Vladika bački Irinej povodom proslave dana prvog Arhiepiskopa Srpske Crkve

J. SIMIĆ

27. 01. 2021. u 19:04

PRAZNIK Svetoga Save, prvog Arhiepiskopa Srpske Crkve, svečano je proslavljen u danas Sabornom hramu u Novom Sadu.

СВЕТИ САВА ЈЕ НАШ УЧИТЕЉ ДОК НАС ИМА: Владика бачки Иринеј поводом прославе дана првог Архиепископа Српске Цркве

Foto: Eparhija bačka

Na svetoj arhijerejskoj Liturgiji načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej, uz sasluženje Preosvećenog Episkopa mohačkog g. Isihija, bratstva Sabornog hrama i novosadskih đakona.

Posle pročitanog jevanđelskog začala, Preosvećeni vladika Irinej je besedio o ličnosti i značaju Svetoga Save.Prenosimo njegovu besedu u celosti:

- Za današnji praznik kaže se, s punim pravom, da je on slava svih Srba, svesrpska slava – to je Sveti Sava, nekadašnji mladi naslednik prestola Rastko Nemanjić, potom svetogorski monah, potom prvi autokefalni Arhiepiskop Srpske Crkve, a kroz sve to vreme veliki podvižnik, duhovnik, čovek duboke vere, ljubavi, samopožrtvovanja, zbog čega ga je Bog proslavio kao nikoga pre ni posle njega u našem narodu.

Foto: Eparhija bačka

Bilo je svetiteljâ i ugodnikâ Božjih na prostoru koji danas nastanjuje naš narod već od ranih vekova Crkve. Otkako su naši časni preci došli, bilo je mnogo svetih, nesumnjivo slovenskog, a među njima i srpskog porekla. Sveti Sava je punoća tog mnogovekovnog duhovnog puta i razvoja.

- Nažalost, možda više nego ikada, danas imamo jednu manjinu, biološki poteklu iz našega naroda, od srpskih predaka, ali koja Svetoga Savu mrzi koliko i oni koji su mu spalili mošti na Vračaru krajem 16. veka, zbog čega moramo svi da se Bogu molimo da prosvetli sve ljude da svi shvate da je hula i kleveta to što govore. U troparu, svečanoj molitvenoj himni praznika, Sveti Sava je označen kao prvoprestolnik i nastavnik i učitelj puta koji vodi u život večni, i on to, zaista, kroz vekove i jeste i ostaje zauvek dokle nâs ima, koji njega poštujemo i molitveno prizivamo. Nije čudo što je on poznat ne samo u našem narodu i našoj pomesnoj Crkvi nego širom pravoslavnog hrišćanskog sveta. Spomen Svetoga Simeona Mirotočivog i Svetoga Save je jedan od velikih praznika na Svetoj Gori.

Foto: Eparhija bačka

Već u ranom srednjem veku, freske i ikone Svetoga Save nalaze se širom Rusije i u drugim zemljama. Čak i u muslimanskom svetu, odlazeći na poklonjenje u sveta mesta u Palestini, Sveti Sava je bio rado priman i poštovan kao čovek vrline, mira i dobre volje. Turci su mislili da će spaljivanjem njegovih moštiju nekako da zatru spomen na njega i da Srbi prestanu da ga se sećaju. Desilo se suprotno – tek tada, posle tog tragičnog spaljivanja, njegova slava postala je sveopšta. U oslobođenim srpskim krajevima to je počelo najpre ovde, upravo na prostoru nekadašnje Karlovačke mitropolije, dok je vladao tuđin –  dok je bila Austrija, a potom Austrougarska država na ovom prostoru našem – već tada su Srbi proslavljali Svetoga Savu kao zaštitnika prosvete i kao školsku slavu, i to je ostalo do danas, čak i u decenijama kada je i Bog i Sveti Sava i vera i Crkva sve bilo prognano iz javnog prostora, pa i iz školâ.

JOVINA GIMNAZIJA

PRAZNIK Svetoga Save je Dan škole i slava Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. Tim povodom, u Gimnaziji je održana svečana akademija, kojoj je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Isihije.

Vladika Isihije je, uz sasluženje protoprezvitera Miodraga Šipke i đakona Branka Bandobranskog, osveštao slavski kolač i žito.

Svetosavska akademija u nekadašnjoj Srpskoj velikoj pravoslavnoj gimnaziji ove godine je održana u prisustvu profesorâ i malog broja učenika. Ivan Ćurić, učenik Gimnazije, pročitao je svoj esej pod naslovom „Jer takav nam Prvosveštenik trebaše: svet, nezlobiv, čist, odvojen od grešnika i viši od nebesa”.


 

Ipak, tih decenija, u hramovima, parohijama, svugde, svake godine, uz veće ili manje učešće školske dece, Sveti Sava je svečano proslavljan. Mi u današnjem vremenu, sa današnjim iskušenjima, s jedne strane moramo da se ugledamo na Svetoga Savu, s druge strane da ištemo njegovu molitvenu pomoć pred Gospodom i pred svim svetima za nas, jer je u njegovom delu i njegovoj misli, pored najvažnijega – pored Crkve, svetinje, naše vere – veliku ulogu i veliki značaj imao i pojam Otačastva, pojam svog naroda, svoje otadžbine i njegove duhovne i večne budućnosti. Čestitam ovu našu sveopštu, svenarodnu slavu svima Vama i neka Gospod, molitvama Svetoga oca našega Save, prosvetitelja i prvog Arhiepiskopa, učitelja puta koji vodi u život, bude i nama putokaz i putovođa tog pravog, istinskog i večnog života- istakao je Episkop bački dr Irinej.   

U nastavku je upriličen tradicionalni dečji recital u čast Svetoga Save. Liturgiji u Sabornom hramu prisustvovali su i učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim veroučiteljima, a među njima i učenici nekadašnje Srpske pravoslavne velike gimnazije. Od Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” do Sabornog hrama, barjak sa grbom Gimnazije i orden Svetoga Save prvog reda nosili su, u ime svih učenika, Marko Kuburić i David Dugonjić, đaci četvrtog razreda navedene Gimnazije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PROMOCIJA MERA ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Leskovcu i Vlasotincu predstavljeni konkursi NSZ