NOVAKOVIĆ I NASLEĐE BERLINSKOG KONGRESA: Predavanje Srđana Graovca na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

V. N.

25. 01. 2021. u 20:25

PREDAVANjE Srđana Graovca na temu „Stojan Novaković i nasleđe Berlinskog kongresa" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

НОВАКОВИЋ И НАСЛЕЂЕ БЕРЛИНСКОГ КОНГРЕСА: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

Ugledan srpski intelektualac, diplomata i političar Stojan Novaković, rođen 1. novembra . 1842. godine, bio je i predsednik Vlade Srbije, književni istoričar, upravnik Narodne biblioteke u Beogradu, prvi predsednik Srpske književne zadruge i predsednik Srpske kraljevske akademije.

Tokom ovog predavanja, istoričar Graovac, govori o Novakovićevom pogledu na Berlinski kongres koji je u velikoj meri uticao na mnoga druga politička dešavanja na ovim prostorima, ali i na sam razvoj istoriografije.

Naime, kao diplomata i političar, Novaković je svoj stav o Kongresu iznosio i dokumentovao skoro svakodnevno, službujući u inostranstvu imao je priliku da iz spoljašnje vizure sagleda delovanje austrougarske diplomatije i njene planove prema Srbiji, a kao predsednik vlade okrenuvši se Rusiji, osetio je jak pritisak od strane Austrougarske. Sa jačanjem rusofilije u Srbiji posledice odluka koje su Austrougarsku učvrstile na Balkanu postajale su pogubne.

Posebno je važan njegov stav o Velikoj istočnoj krizi 1875. i ustanku u Bosni, gde tvrdi da je do ovoga došlo ne željom srpskog naroda, što je bio uvrežen stav, već njegovom nepromišljenošću. Krivac za krizu u Bosni, a samim tim i Veliku istočnu krizu zapravo je Austrougarska, jer će joj to biti opravdanje za mešanje u dešavanja na srpskim prostorima.

Novaković je za ono što se dešavalo i ono što će se tek dešavati srpski narod kulturno i prosvetno pripremao, znajući da su Srbi u južnom delu i Staroj Srbiji čuvari nasleđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna