UMESTO ZDRAVE VODE IZ FABRIKE - BRUKA: Postojanje za prečišćavanje u Zrenjaninu ne ispunjava nijedan tehnički uslov

B. Grujić

26. 01. 2021. u 08:25

FABRIKA vode u Zrenjaninu ne samo da ne ispunjava nijedan od 34 tehnička uslova, već ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja grada.

УМЕСТО ЗДРАВЕ ВОДЕ  ИЗ ФАБРИКЕ - БРУКА: Постојање за пречишћавање у Зрењанину не испуњава ниједан технички услов

Foto Privatna arhiva

To je nakon 29 dana monitoringa o radu postrojenja za prečišćavanje vode, potvrdila stručna komisija sastavljena od inženjera JKP "Vodovod i kanalizacija" u ovom gradu. Konačan izveštaj dostavljen je v. d. direktora ovog komunalnog preduzeća Predragu Bodirogi.

- Od momenta ponovnog pokretanja rada postrojenja, koji je usledio nakon okončanja upravnog spora decembra 2018, JKP "Vodovod i kanalizacija" je u više navrata zahtevalo od fabrike vode da se pristupi dokazivanju parametara definisanih ugovorom i konkursnom dokumentacijom, ali su česti prekidi u radu postrojenja to onemogućili - ocena je diplomiranih inženjera Srđana Bogaroškog, Dragana Lalića i Bernata Takariča, članova stručnog tima.

OTPADNI MULj

OTPADNE vode pre upuštanja u sistem, tokom rada Fabrike vode, nisu tretirane, a njihova ukupna količina višestruko je prevazilazila dozvoljene vrednosti i bitno uticala na povećanu koroziju betona, odnosno na ubrzano propadanje kanalizacionog sistema, jer nije uspostavljena obrada otpadnog mulja, a nije postojao ni priključak na atmosfersku kanalizaciju.

Kada je 15. novembra 2020. u JKP "Vodovod i kanalizacija" u Zrenjaninu, stiglo obaveštenje da je Fabrika vode spremna za testiranje parametara, koji su uslov za skidanje zabrane za ljudsku upotrebu, koja je na snazi punih 16 godina unazad, stručna komisija je odmah započela monitoring. Taj nadzor je zbog havarije na postrojenju 14. decembra, kada se dogodila eksplozija u kojoj su povređena dva radnika, trajao 29 dana rada fabrike.

POPRAVKE Radovi na vodovodnoj mreži, Foto Privatna arhiva

- Od 105 analiza prečišćene vode koja je tekla u slavinama građana Zrenjanina, 13 uzoraka nije bilo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, a u 36 uzoraka pojedini parametri bili su na gornjoj granici maksimalnih dozvoljenih vrednosti - navodi se u zvaničnom izveštaju stručne komisije "Vodovoda", koji od sredine decembra građane snabdeva vodom, direktno sa izvorišta.

VELIKI GUBICI

Gubici vode višestruko su prevazilazili propisanu granicu do pet odsto, pa je zbog toga bilo ugroženo izvorište sa kojeg se Zrenjanin snabdeva vodom, upozorili su stručnjaci.

Struka je potvrdila da je rad postrojenja nestabilan zbog čestih havarija, da pojedini delovi postrojenja nisu adekvatno zaštićeni od spoljnog uticaja, kao i da dezinfekcija prečišćene vode nije rađena na propisan način. Zaključeno je da su česti prekidi rada postrojenja dovodili do znatnog broja kvarova na vodovodnoj mreži. Za pojedine tehničke uslove nisu dobijeni traženi podaci od fabrike vode, a komisiji nije dostavljen ni Elaborat zaštite od požara u postrojenju koji je deo projektne dokumentacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna