OBELEŽENA 79. GODIŠNJICA NOVOSADSKE RACIJE: Sećanje na žrtve kao lekcija za budućnosti

Z. GRUMIĆ

22. 01. 2021. u 15:44

SEDAMDESET deveta godišnjica Novosadske racije, stravičnog zločina u Drugom svetskom ratu u januaru 1942, kada su pripadnici mađarske okupacione vojske, žandarmerije i policije pobili i pod led Dunava bacili više od 1.200 Novosađana, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, obeležena je danas na Keju žrtava racije tradicionalnim skupom s kojeg je upućena poruka da je sećanje na nevine žrtve i prenošenje istine o njihovim stradanjima najveća lekcija za budućnost.

ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ: Сећање на жртве као лекција за будућности

Foto: N. Karlić

Obraćajući se učesnicima komemoracije i građanima, kojih je bilo znatno manje nego ranije zbog primene mera zaštite od epidemije virusa korona, gradonačelnik Miloš Vučević je podsetio na pogrom u kojem su, tokom trodnevnog zločinačkog krvavog pira Hortijevi fašisti surovo ubijali civile zatirući čitave porodice, samo zato što su druge nacije i vere.

- Novom Sadu je od tog stravičnog pogroma zauvek ostala trauma a čovečanstvu opomena. I zato, ako se ne budemo sećali prošlosti strašna istorija i još strašniji zločini mogu da se ponove.

Vučević je dodao da se zloglasne Novosadske racije moramo sećati ne zato da bismo bili ogorčeni i na mržnju odgovarali mržnjom već da bi nas to bolno sećanje ojačalo u daljoj borbi protif fašističkog zla koje, kako je rekao, u svakom vremenu pokušava sebi da nađe put.

- Naša sećanja nisu samo časovi istorije nego su i najveća lekcija za budućnost – poručio je gradonačelnik naglasivši da baš zbog te budućnosti moramo sve učiniti da se „ledeni dani zla“ nikad više i nikome ne ponove.

Molitveni pomen i besedu održao je Vrhovni rabin Srbije Isak Asijel a u ime Srpske pravoslavne crkve opelo je služio episkop bački Irinej uz sasluženje novosadskih sveštenika.

- Zločin uvek ima ime i prezime i ne može postojati kolektivna krivica, niti se može greh pojedinaca i grupa, pa i čitave vojske upisati celokupnom narodu – poručio je vladika Irinej naglasivši da je istina jedino moćna da nas oslobodi straha i zaborava i da nas izmiri jedne sa drugima.

Kraj spomenika „Porodica“ vence su položili predstavnici Grada, Pokrajine, ambasada Izraela i Mađarske, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomaka žrtava Novosadske racije a sa broda Rečne flotile venac je spušten i u Dunav.

Posle komemorativnog skupa na Keju, pomen je održan i na Štrandu, kod spomen ploče žrtvama Novosadske racije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati