ČUVARI VRŠAČKE PLANINE: Prirodnjaci iz Vršca pokrenuli kampanju za svoje akcije

J. J. BALjAK

21. 01. 2021. u 07:26

LjUBITELjI prirode koje je okupilo društvo "Gea" iz Vršca pokrenuli su akciju prikupljanja limenki za piće, kako bi njihovom prodajom obezbedili stalan izvor prihoda za svoje aktivnosti u zaštiti prirode na Vršačkim planinama.

ЧУВАРИ ВРШАЧКЕ ПЛАНИНЕ: Природњаци из Вршца покренули кампању за своје акције

Foto PD Gea

Na oko stotinu lokacija u gradu biće postavljene kartonske kutije za odlaganje limenki, čime se ujedno podstiče i svest građana o važnosti reciklaže.

"Gea" godinama sprovodi mnogo malih, ali vrlo efikasnih akcija. Zahvaljujući njihovim članovima populacija uralskih sova, koja je praktično bila iščezla, ponovo se gnezdi na ovoj ravničarskoj lepotici.

- Zbog intenzivne seče šuma, na Vršačkim planinama ima malo starih stabala sa prirodnim dupljama, u kojima bi sove mogle da se gnezde. Zato je broj svih vrsta ovih ptica značajno opao - ukazuje Milivoje Vučanović, član "Gee". - U pokušaju da to stanje promenimo, za 15 godina napravili smo 150 drvenih kućica različitih dimenzija, koje smo postavili širom planine.

Dejan Maksimović, iz "Gee", kaže da su se sve njihove akcije dosad finansirale projektno, ali da je takav način dobijanja sredstava postao nepouzdan.

- Ne možemo znati da li će neki projekat biti odobren, a često se konkursi raspisuju i u doba godine kada naše aktivnosti ne mogu biti sprovedene. A dovoljno je samo jednu godinu da propustimo, pa da se ponište rezultati nekih naših akcija - objašnjava Maksimović razloge pokretanja ove kampanje, pod nazivom "Limenka za naš breg".

Akcija se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!