BUJICA UNIŠTILA IZLETIŠTA: Poplave u pirotskom kraju ugrozile Park prirode Stara planina i rezervat Jerma (FOTO)

V.Ćirić

20. 01. 2021. u 18:22

OD nezapamćenih bujičnih voda koje su proteklih dana, zapljusnule pirotski kraj, još uvek se zbrajaju štete.

БУЈИЦА УНИШТИЛА ИЗЛЕТИШТА: Поплаве у пиротском крају угрозиле Парк природе Стара планина и резерват Јерма (ФОТО)

Foto: Park prirode Stara planina i Turistička organizacija

Osim polavljenih domaćinstava, pojedinih industrijskih pogona, oranica u priobaljima reka, znatne štete pričinjene su i u izletištima u kanjonu Visočice, ali i Jerme.

Upravnik parka prirode "Stara planina" Darko Đorđević, kaže da je najviše šteta napravljeno nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci. U pomenutom selu je poprilično oštećen betonski most, tačnije njegov srednji stub koga su oštetila stabla . Tim mostom se prelazi Visočica i stiže na desnu obalu reke iznad koje je čuvana pećinska crkvra Svetig Petra i Pavla, poznatoj po fresci Ćelavog Isusa naslaloj u 13 veku.

Jesenas napravljen pešači most, nekoliko kilometara nizvodno prema Pakleštici u Vladikinim pločama je odnet jer je bujica potkopala i bukvalno iščupala ogromnu kamenu stenu na koju je jedan kraj 16 metara dučgačkog mosta bio naslonjen. Konstrukcija je uništena i najveći deo je odnet dalje kanjonom Visočice. Šteta ima i nizvodno, ali i uzvodno od Rsovaca, ali su ovde nesumnjivo najveće.

U specijalnom rezervatu prirode "Jerma", istoimena reka koja je pričinila velike štete u mestima od Petačinaca do Sukova i prema Rakiti, na nekoliko mesta je potpuno uništen izletnički mobilijar, koji je bio na priličnoj udaljenosti od desene obale reke Jerme.

- Ni najstariji žitelji ovog kraja ne pamte takvu bujicu. Na tri lokacije oštećeni su senici, klupe, i ostali mobilijar koji se podrazumeva. Šteta je ogromna i sve što smo napravili proteklih godina je bukvalno uništeno.Visina nanosa , taloga i korenja na pojedinim mestima je i preko metar, a ima puno nanetih stabala, granja i ostalog što izletišta čini neprepoznatljivim. zatrpani su ili teško oštećeni i pristupni putevi Uz mnogo rada i truda obnovićemo sve uništeno-kaže Đorđević

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, koja uspešno sarađuje sa Parkom prirode, kaže da je ostao samo mobilijar na višim lokacijama, oko zavojskog jezera, Gostušem, Pokrovenika, a da je stradao mibilijar od mesta Toplove kod Sukovskog manastira, i kod sela Vlasi. Oštećena izletišta se se delimčno sanitrati iz vlastitog poslovanja, ali i u saradnji sa nadležnim Ministarstvom, kako bi bila spremna za narednu sezonu. U okolini Pirota ima preko 30 uređenih lokacija sa 150 postavljenih senika, klupa i ostalog što se obično montira na izletištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)