SUTRA U KIKINDI POČINJE VAKCINACIJA: Na raspolaganju 990 doza kineskih vakcina (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

19. 01. 2021. u 20:04

ZAVODU za javno zdravlje u Kikindi stiglo je 1.890 doza „sinofarm“ vakcine protiv kovida 19, kineskog proizvođača, koje su namenjene za Kikindu i pet opština Severnobanatskog okruga.

СУТРА У КИКИНДИ ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА: На располагању 990 доза кинеских вакцина (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Za građane Kikinde predviđeno je 990 doza, imunizacija će početi sutra (sreda) i za to je opremljen punkt u centru grada, u Ulici Vojvode Putnika, u prostorijama Doma penzionera. Vakcinacija će trajati od osam do 18 sati. vakcinu će prvo primti 215 građana starijih od 70 godina, koji su se prijavili za imunizaciju.

BEZBEDNOST

- Vakcina nije stopostotno bezbedna, kao što nije ni jedan lek koji je pušten u promet. Posle primanja vakcine moguće je da s ejavi blagi bol ili crvenilo na mest uboda, kao i temperatura do 37,5 stepeni. Vakcinu ne mogu da prime oni koji su alergični na neku komponentu vakcine ili imaju hornični oboljenje u pogoršanju – objasnila je Radlović.

- Pozvani su građani koji su se prijavili preko portala e-uprave, a vakcinaciju će obavljati ekipe Doma zdravlja, uz nadzor Zavoda za javno zdravlje. Osim onih koji su se prijavili i koji su pozvani, biće vakcinisani i svi drugi koji žele, nikoga neće biti vraćen i svakome će biti pružena prilika da primi vakcinu ukiliko ispunjava uslove za imunizaciju – objasnila je večeras dr Sandra Radlović, direktorka Zavoda za javno zdravlje i objasnila da je ova vakcina napravljena od tzv. umrtvljenog virusa, poput onih vakcina koje je većina građana do sada primila.

Radlović je rekla da će biti dostupno još doza vakcina ukoliko bude potrebno. U jednom danu moguće je da bude vakcinisano najviše 300 građana. Svaki pacijent će najpre biti pregledan da bi lekari odredili da li je pogodan za vakcinaciju.

- Četiri lekarske ekipe, po dve pre i i posle podne, radiće vakcinaciju, a ako bude potrebe pojačaćemo timove. Pacijente koji su polupokretni spremni smo da dovezemo na vakcinaciju, a na kraju ćemo se organizovati kako bi injekciju dobili i sasvim nepokretni građani – navela je dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja.

Gradonačelnik Nikola Lukač večeras je posetio punkt za vakcinaciju kako bi se uverio da je sve spremno za sutrašnju imunizaciju građana protiv kovida 19.

- Prostor u Domu penzionera ispunjava sve potrebne ulove za vakcinisanje. Obezbedili smo rad kol centra kojem građani mogu da se prijave za vakcinu – rekao je Lukač, koji planira da se vakciniše i poziva građane da to urade i zaštite se od koronavirusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede