TEŠKO BEZ "DNEVNIKA" I ZAMRZIVAČA: Žitelji sela podno Stare planine, na teritoriji Svrljiga, već desetak dana žive bez struje (VIDEO)

D. ALIHODžIĆ

20. 01. 2021. u 06:21

LEDENA kiša koja je pala oko Božića, a zatim i sneg, paralisani su život u desetak svrljiških sela u kojima živi 200 pretežno starih i nemoćnih ljudi.

ТЕШКО БЕЗ ДНЕВНИКА  И ЗАМРЗИВАЧА: Житељи села подно Старе планине, на територији Сврљига, већ десетак дана живе без струје (ВИДЕО)

Foto D. Alihodžić

Kažu, najteže je bez struje, za čiji nestanak krive dotrajale bandere koje su popadale pod težinom snega i leda, a kakva-takva uteha je saznanje da će vanredna situacija ostati na snazi sve dok i poslednje domaćinstvo ne bude dobilo "elektriku". Dotad, za najugroženije su obezbeđeni agregati.

- Ovo nije vanredna situacija, ovo je katastrofa. Sneg i nije bio veliki, ali je ledena kiša bila kobna po niskonaponsku mrežu - referiše predsednik MZ u Vlahovu Saša Matejić koji je zabrinut za komšije, ali za svoju farmu krava.

Nada Dimitrijević, Foto D. Alihodžić

Jer, kad nema struje ne rade ni hidrofori uz pomoć kojih se snabdevaju vodom, a samo za stoku je neophodno na stotine litra.

Žitelji sela podno Stare planine na teritoriji Svrljiga su, međutim ostali i odsečeni od sveta, s obzirom na to da ne mogu da dopune baterije mobilinih telefona i ne rade im televizori, a domaćice kažu da se i zamrzivači, uprkos niskim temperaturama, polako otapaju...

- Slično je bilo i 2015, ali nadležni nisu naučili lekciju. Zato smo sada ponovo morali da spašavamo zalihe preseljavanjem zamrznute hrane kod rođaka koji imaju struju. Ali, posle nedavnih svinjokolja, svima su zamrzivači već puni - očajna je Suzana Milojić iz Vlahova, dok njena komšinica Nada Dimitrijević strahuje da će, ako se stanje hitno ne normalizuje, mnogo toga jednostavno morati da bace.

Agregati, pa paketi sa hranom

- OD Republičkog Štaba za vanredne situacije smo juče dobili 20 agregata i odmah ih poslali najugroženijima. Reč je, uglavnom, o staračkim domaćinstvima, pa ćemo od Crvenog krsta i Centra za socijalni rad zatražiti da ih narednih dana posete i dostave im pakete sa namirnicama - kaže prvi čovek Svrljiga Miroslav Marković, napominjući da je gorivo obezbedila lokalna samouprava.

Oči svih meštana su uprte u bandere, na kojima monteri EPS ne znaju za predah...

- Ne obraćamo pažnju na hladnoću jer znamo kako je živeti bez struje - svedoči Igor, jedan od majstora koji čitavu smenu provede visoko iznad zemlje.

Saša Matejić, Foto D. Alihodžić

Najpre su, veli, rešavali problem sa visokonaponskom mrežom, a onda su krenuli od bandere do bandere. Sada je, međutim, teže sanirati posledice nemara, jer letos niko nije ni pomislio da okreše granje oko žica i predupredi ono što se upravo dogodilo.

Pored Vlahova, jednako teško je i u selima Lukovo, Okolište, Manojlica, Burdimo, Izvor, Tiovac, Pirkovac, Popštica, Labukovo...

- Apelovao sam više puta do sada u Skupštini da se što pre rekonstruiše niskonaponska mrežu u selima na čitavom jugu Srbije.

BRAVO Monteri EPS nemaju vremena da siđu sa bandera, Foto D. Alihodžić

- Snabdevanje električnom energijom je ovde problematično i kada je lepo vreme, a kamoli sada, pa sam dosad više puta sa skupštinske govornice u Beogradu apelovao na nadležne da rekonstruišu niskonaponsku mrežu po selima na jugu Srbije. Nažalost, nisu me poslušali - kaže narodni poslanik Milija Miletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZA KULTURU ČETIRI MILIONA: Opština Paraćin raspisala konkurs za izbor projekata