DO KUĆA DOLAZE PEŠAKA PREKO PRUGE: Ispovest meštana kojima je izlivanje Južne Morave napravilo velike probleme (FOTO)

S.BABOVIĆ

14. 01. 2021. u 12:31

PUT Kruševac-Niš kod Đunisa još uvek je u prekidu usled izlivanja Južne Morave, a prema poslednjim informacijama iz Štaba za vanredne situacije grada Kruševca pod vodom je sada već oko 200 hektara poljopivrednog zemljišta u priobalju.

ДО КУЋА ДОЛАЗЕ ПЕШАКА ПРЕКО ПРУГЕ: Исповест мештана којима је изливање Јужне Мораве направило велике проблеме (ФОТО)

Foto: S. Babović

Poplavljena su drvotiša 22 domaćinstva gde đivi 28 ljudi,ali voda je za sada prodrla samo u 20 pomoćnih objekata (šupe i ekonomski objekti), pri čemu je evakuisana samo sitna stoka.

Plavljenje državnog puta 2.A reda broj 215,ali i ugrožavanje kuža usled plavljenja reke skoro su redovni u Đunisu.

- Po ko zna koji put se ovo dešava, mnogo hektara je pod vodom,da ne pričamo o vodi za snabdevanje,bunarima koji ljudi koriste,sve je katastrofa - svedoči za „Novosti“ Jordan Tomić,član Saveta MZ Đunis.

U ovom mestu se nadaju da će uz pomoć Republike konačno bedemom ili trasiranjem reke trajno biti rešen problem poplava. Na Južnoj Moravi je još uvek na snazi vanredna odbrana od poplava i nivo vode je na mernoj stanici Mojsinje 540 centimetara.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije su sa  kolegama iz više gradskih i republičkih službi došli do domaćinstva u Đunisu,na jedini mogući način, preko pruge,pešačeći nekih par kilometara,pa onda, bezmalo plivajući do ugroženih domova.

- Voda je stigla s juga Srbije,ponovo je donela problem ovim domaćinstvima, dopremamo glaširanu vodu,gumene čizme,šta kome treba u prvi mah,čekamo da nivo vode opadne, prognoze su da će se siutacija stabilizovati -navodi za „Novosti“ Dušan Todorović, ispred Odeljenja za vanredne situacije grada Kruševca.

-Za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva,ali situaciju pratimo iz sata u sat i spremni smo i za neki neočekivan ishod.

Na samom putu Kruševac-Đunis, dežuraju ekipe Hitne pomoći,pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševac. Radnici Javno-komunalnog preuzeća pune džakove da vode ne prodre u kuće. I ekipe Elektrodistribucije, Veterinarske službe,Policijske uprave su u pripravnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede