JEDINSTVENI OBIČAJ U MOKRINU: Tradicija je neprekinuta, održana Božićna trka na neosedlanim konjima (FOTO)

R. Šegrt

07. 01. 2021. u 22:39

IAKO je bilo najava da ove godine, zbog koronavirusa i vanredne epidemiološke situacije na području Grada Kikinde, u Mokrinu neće biti održana jedinstvena božićna trka na konjima bez sedla, vlasnici konja, ipak, nisu dozvolili da se tradicija prekine.

ЈЕДИНСТВЕНИ ОБИЧАЈ У МОКРИНУ: Традиција је непрекинута, одржана Божићна трка на неоседланим коњима (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Vešti konjanici, trkači spontano su dojahali na hipodrom kod Bakarne ćuprije i po sunčanom vremenu uzjahali svoje atove i održali stari običaj, unikatan ne samo za ovo selo, već i za Banat i Vojvodinu, a verovatno, i za celu Srbiju.

Foto: R. Šegrt

Tri jahača bila su dovoljna da se božićna trka na konjima bez sedla i opreme održi. Kako pravila nalažu, jahali su tri trke, a pobednik je onaj konjanik koji bude najbrži u dve. Ove godine titulu prvaka poneo je Srđan Jovičin, sa grlom Zora.

Foto: R. Šegrt

- Najvažnije je da trka nije prekinuta i da je tradicija održana. Ovo nije moja prva pobeda, bio sam uspešan i ranijih godina, ali je ovaj put važnija tradicija od pehara. Bilo nas je malo, ali ni to nije važno, moja kobila Zora bila je pouzdana - izjavio je Jovičin.

Foto: R. Šegrt

Iako nema sasvim pouzdanih podataka kada su održane prve trke, neki Mokrinčani početak vezuju za Prvi svetski rat. Konjanici na hipodrom izlaze odmah posle ručka, a početak trke uvek se označava pucnjem iz lovačke puške. Jahanje na konjima bez sedla i opreme održava se u čast starih banatskih ratnika, čuvara potiske granice.Trka se održava bez obzira na vremenske okolnosti. Tako ni temperatura od minus 30 stepeni 1963. godine nije bila prepreka za start zdravih i spremnih jahača i njihovih grla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani