DA SE SAČUVA BLAGO: Grad Pirot kupuje dragocenu umetničku kolekciju nekadašnjeg "Prvog maja" i hotel "Stadion" (FOTO)

V.Ć.

04. 01. 2021. u 15:09

GRAD Pirot, kupiće vrednu umetničku kolekciju nekadašnjeg tekstilnog giganta "Prvog maja", koji je u mutljavini tranzicije otišao u istoriju, kao i hotel "Stadion", takođe vlasništvo nekada prestižne kompanije, koja više ne postoji.

ДА СЕ САЧУВА БЛАГО: Град Пирот купује драгоцену  уметничку колекцију некадашњег Првог маја и хотел Стадион (ФОТО)

Foto: V.Ć.

Cilj ove kupovine jeste da se ogromno umetničko blago nastalo u ateljeima i po kolonijama poznatih jugoslovenih umetnika sačuva od propadanja i ostane za neke buduće generacije koji se , ponositi ogromnim nasleđem iz doba socijalizma.

Pomenutu kupovinu, najavio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, a sredstva od oko 250.000 evra koliko je početna cena biće obezbeđena rebalansom budžeta februara ove godine.

-Još od prve privatizacije bili smo kao lokalna vlast zainteresovani za umetničku zbirku "Prvog maja". Kod tadašnjeg rukovodstva nije bilo razumevanja, ali mi nikad nismo odustali od kupovine vredne zbirke. Sva dela su popisana i prema nekoim procenama početna cena zajedno sa stadionom odnosno Hotelom "Staduion biće oko 250.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Iz ogromne kolekcije smo već uzeli tri skulpture koje smo postavili u centru grada, a od kolekcije će u fabrici ostati samo mozaici koji ne mogu da se dislociraju. Kada je reč o hotelu "Stadion", on se nalazi ispod tribina kompleksa čiji smo mi vlasnici i kupovinom tog objekta zaoukružićemo valsništvo nad kompletnim objektom. Sadašnje rukovodstvo nekadašnjeg giganta, kao i stečajna upravnica, imali su razumevanja za naš zahtev i kompletna ponuda ovog neprivatizovanog dela je u jednom paketu. Za sada ne znamo tačno šta ćemo sa hotelom, ali znamo da je u jako lošem stanju i da je potrebna ozbiljna rekonstrukcija. Možda će biti nakon kupovine uznajmljen jer postoji interesovanje investitora za ovaj objekat u atraktivnom delu grada-kaže Vasić.

Inače, umetničku zbirku "Prvog maja" svojevremeno je popisala Radmila Vlatković, istoričar umetnosti i direktor pirotske galerije "Čedomir Krstić.

Kolekcija je počela da se formira polovinom prošlog veka, tačnije od 1968. do 1978. godine i čini je 174 umetničkih dela:slike, skulptura,grafika, mozaika, vitraža, fonatana.... Kompanija je tada bila na vrhuncu ekonomske moći, pa su se u krugu i unutrašnjosti fabrike našla dela Jovana Soldatovića, Dušana Džamonje, Jovana Kratohvila, Japanca Kengira Unzume, Gaspara De Jage, ali i Save Stojkova,Nikole Graovca, Lazara Vujaklije, Zuke Džumhura, Radomira Antića, Nedeljka Gvozdenovića,Mladena Srbinovića, Peđe Milosavljevića, Stojana Ćelića, Tanasija Stojića, kao i pirotskih autora Petra Đorđevića, Aleksandra Aleksića Soske, Božidara Prodanovića....

Sa kolekcijom od 11 mozaika, 35 skulptura, jednim vitražom, 15 tapiserija, mnogobrojjnim slikama i grafikama, ovo je jedna od najdragocenijih kolekcija u celoj Srbiji, a što se fabrika tiče ubedljivo najveća. Nekoliko značajnih ostvarenja, izgorelo je u požaru koji se sredinom devedesetih dogodio u toliko pominjanioj fabrici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna