VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: Paraćinski Dom zdravlja dobio još 2.370 doza

Z. Rašić

29. 12. 2020. u 11:51

U CENTRALNOM Domu zdravlja u Paraćinu nastavljena je vakcinacija protiv gripa budući da je ovoj ustanovi prošlog petka isporučena dodatna količina vakcina – još 2.370 doza dva različita proizvođača.

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА: Параћински Дом здравља добио још  2.370 доза

Foto: Z. Rašić

Lekari podsećaju da sugrađani koji se do sada nisu vakcinisali protiv ove sezonske bolesti, posebno ako su u nekoj od rizičnih grupa, još uvek mogu to da učine jer se grip javlja u periodu od januara do marta, tako da ima vremena da razviju imunitet.

Stiglo je još 1.700 doza vakcine «vaksigrip» i još 670 doza «torvaksa» proizvedenog u domaćem Institutu «Torlak».

Prema rečima dr Ivane Marjanović, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, još početkom oktobra iskorišćeno je svih 2.400 doza četvorovalentne vakcine «influvak», nakon toga dato je još 110 doza vakcine «torvaks» osobama od 18 do 65 godina, te još 325 vakcina «vaksigrip», a sada je stiglo novih 2.370 doza.

Dr Marjanović podseća da su sve te vakcine u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i odlukom EU o vakcinaciji protiv gripa za sezonu 2020/2021. Nakon primljene vakcine, imunitet se stiče u roku od dve do tri nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a