VAŽNE PORUKE ZVEZDA: Nesvakidašnja izložba Društva za borbu protiv šećerne bolesti

S. BAJIĆ

28. 12. 2020. u 17:19

LICA svetskih zvezda obolelih od dijabetesa na izložbi fotografija u Edukativnom centru Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Novog Sada, Bulevar oslobođenja 47, šalju važnu poruku- i uz ovu bolest mogu da se ostvare vrhunski rezultati u nauci, kulturi, prosveti, sportu.

ВАЖНЕ ПОРУКЕ ЗВЕЗДА: Несвакидашња изложба Друштва за борбу против шећерне болести

Mračević u Edukativnom centru / Foto S. Bajić

Radivoj Mračević, predsednik društva i autor izložbe, i Nemanja Prica, edukator, i ističu da je reč o jedinstvenom pristupu u Evropi Društva koje dogodine obeležava šest decenija od osnivanja.

- Reč je o biografijama i fotografijama poznatih i uspešnih ljudi, koji su kao mladi oboleli od dijabetesa tipa jedan, pa i pored toga ostvarili uspešne živote i karijere - kaže mr Mračević. - Bitno je da naši mladi ljudi, koji dobiju dijabetes tipa jedan, vide ko je sve od poznatih oboleo i da nije posustao, niti se demoralisao. Smatramo da je to veoma značajno jer veliki broj mladih ljudi, saznanjem da su oboleli od dijatebesa, padnu u depresiju, anksioznost. Ovo je poziv da slede primer i iskustva slavnih i uspešnih iz raznih sfera javnog života a naša vrata su im stalno širom otvorena.

Pored realne postavke od 150 fotografija u Edukativnom centru, izložba se može pogledati i na veb-stranici Društva, "fejsbuku" i "Instagramu". Uz to, prikazani su i video-zapisi posetilaca i impresije mladih, obolelih od dijabetesa.

- Na društvenim mrežama imamo oko 1.500 pregleda dnevno, s obzirom na to da je oko 100.000 obolelih od dijabetesa u Novom Sadu. U vreme vanrednog stanja zbog korone, imali smo i do 5.000 pregleda dnevno - kaže Mračević.

Na izložbi su predstavljeni Elizabet Tejlor, Areta Frenklin, Hale Beri, Šeron Stoun, Ernest Hemingvej, Džeri Luis, Marčelo Mastrojani, Bi Bi King, Ala Pugačova, Maradona, Pele...

NAJSTARIJI

DRUŠTVO za borbu protiv šećerne bolesti Novog Sada je najstarije takvo društvo u Evropi i dogodine obeležava 60 godina rada.
- Na temeljima našeg društva ponikla su sva udruženja u nekadašnjoj Jugoslaviji i Evropi, kao i najstarija Poliklinika za endokrinologiju i bolesti metabolizma Vojvodine, pa zajedno obeležavamo jubilej - kaže mr Mračević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVIČAJ MU BIO SVETINJA: Umro Milenko Zebić (74), višegodišnji direktor u „Viskozi“