BUDŽET "KVARI" JAVNA RASPRAVA: Bura uoči sutrašnje skupštinske rasprave o projekciji niške kase za predstojeću godinu

D. ALIHODžIĆ

16. 12. 2020. u 14:14

RAZBUKTALE su se političke strasti uoči donošenja budžeta Niša za narednu godinu, o kojem će se odbornici lokalne Skupštine izjasniti 17. decembra.

БУЏЕТ КВАРИ ЈАВНА РАСПРАВА: Бура уочи сутрашње скупштинске расправе о пројекцији нишке касе за предстојећу годину

Foto D. Alihodžić

Dok opozicija zamera to što je izostala javna rasprava tokom koje su mogli da iznesu svoje primedbe i sugestije, gradonačelnik Dragana Sotirovski, koja je i izvršilac budžeta, priznaje da je pandemija omela uobičajenu proceduru, ali tvrdi da su uvažene potrebe sugrađana iskazane tokom čitave godine.

Odbornici iz koalicije pod nazivom "Niš, moj grad" - Miodrag Stanković i Branislav Jovanović - smatraju da je način na koji je predložen budžet "težak" 11,7 milijardi dinara skandalozan, te da pandemija ne može biti izgovor, jer se mogla organizovati makar onlajn debata.

- Prioritetne stvari u budžetu bi trebalo da budu deca i socijalno ugroženo stanovništvo, uz ekologiju i izgradnju komunalne infrastrukture, a usvajanjem našeg predloga oko reorganizacije i transformacije u gradu bi se uštedela gotovo milijarda dinara i Niš bi ponovo bio veliko gradilište - ističe Jovanović.

NEZADOVOLjAN Jovanović na sednici lokalnog parlamenta, Foto D. Alihodžić

Gradonačelnik Dragana Sotirovski, uz napomenu da je klasična javna rasprava izostala zbog aktuelne epidemiološke situacije, tvrdi da je projekcija lokalne kase razvojna i po meri Nišlija.

PLAN

NIŠ će po prvi put budžetska sredstva opredeliti i za smanjivanje aerozagađenja, pa će 20 miliona uložiti u prelazak gradskih kotlarnica sa uglja i mazuta na gas.

Što se smanjenje trošenja tiče, to će najviše osetiti lokalni sport, s obzirom na to da su davanja za klubove prepolovljena i u 2021. će iznositi samo 200 miliona dinara.

- Budžet se ne donosi samo na jednoj debati, već se tokom čitave godine prate potrebe građana. Zato smo i realizovali anketu za potrebe izrade Plana razvoja grada u periodu od 2020. do 2027, te dobili mnoge korisne predloge. Takođe, opštine su na javnim mestima postavljale svoje štandove na kojima su sugrađani mogli da iznesu svoja mišljenja, baš kao i tokom redovnih prijema u mom kabinetu. Uostalom, najbolji dokaz toga da smo i tokom skupštinskih sednica pažljivo slušali primedbe opozicije je i činjenica da su se neki njihovi raniji predlozi našli u budžetu, poput izgradnje kružnog toka na uglu Sremske ulice i Bulevara Zorana Đinđića, na primer - objašnjava Dragana Sotirovski i dodaje da su čelnici lokalne samouprave otvoreni za sve primedbe i korisne inicijative.

Kaže i to da će Niš dobiti razvojni budžet, jer treba realno sagledati i punjenje gradske kase. Ozakonjenje, naplata poreza, evidencija gradske imovine, investicije i nova zapošljavanja biće priotitetni zadaci u narednoj godini, a velika su i očekivanja od ulaganja u Nišku Banju, koja bi konačno trebalo da dobije akva-park.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna