SIMBOLI GRADA KAO UKRAS: Kompletno pejzažno sređivanje kružnih tokova u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

14. 12. 2020. u 11:20

U OKVIRU programa svojih aktivnosti za narednu godinu, kraljevačko Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta planiralo je i kompletno pejzažno sređivanje svih kružnih tokova u gradu na Ibru.

СИМБОЛИ ГРАДА КАО УКРАС: Комплетно пејзажно сређивање кружних токова у Краљеву

Foto: Privatna arhiva

Idejna rešenja su već napravljena, pa je tako za uređenje kružnog toka u Žičkoj ulici korišćena ornametika rozete iz obližnjeg manastira Žiče. Motivi palmeta raspoređenih među kracima krsta u medaljonu kružnog oblika preneti su u kružni tok čiji putni pravac vode prema ovoj svetinji.

Foto: Privatna arhiva

Za uređenje kružnog toka u ulici Dušana Popovića u Ribnici predviđen je motiv sedam zlatnih kraljevskih kruna kao simbol grada na Ibru, a za kružni tok u Ulici vojvode Stepe na ulazu u grad iz pravca Čačka motiv centralnog gradskog trga.

Nedaleko od te lokacije, na Ibarskoj magistrali kod „Tempa“, predviđen je simbol ključa iz 19. veka, a kod fabrike „Leoni“ motiv umrežavanja koji predstavlja povezivanje Kraljeva sa ostalim gradovima širom Srbije i regiona.

Foto: Privatna arhiva

- Izdvojili smo 2,2 miliona dinara za nabavku sadnica koje su nam potrebne za realizaciju ovog projekta. Radovi će početi na proleće, odnosno kada vremenski uslovi to budu dozvolili – kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Prema njegovim rečima u realizaciju projekta biće uključene i službe JKP „Čistoća“, a zamisao je da se na ovaj način simboli grada još jednom predstave kao svojevrsni ukras.

- Svaki kružni tok imaće bar jedan detalj koji je usko povezan sa gradom, njegovom istorijom ili tradicijom – dodaje Nestorović. - To su možda malo i zapostavljene stvari, ali svakako koriste u stvaranju prvog pozitivnog utiska o našem gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)