NASTAVLJEN CRNI NIZ: Od korone preminula dva pacijenta iz Raške

N. Kočović

08. 12. 2020. u 13:53

U OPŠTOJ bolnici u Novom Pazaru, regionalnom kovid centru, od posledica izazvanih korona virusom preminula su dva pacijenta iz Raške, jednog od najvećih žarišta ove zarazne bolesti u Srbiji.

НАСТАВЉЕН ЦРНИ НИЗ: Од короне преминула два пацијента из Рашке

Foto: N. K.

U toj zdravstvenoj ustanovi trenutno je na lečenju 135 pacijenata, a u poslednja 24 sata hospitalizovano je 16 osoba, od kojih je polovina iz Novog Pazara, četiri iz Raške, tri iz Sjenice i jedna iz Tutina.

Četiri pacijenta su na respiratorima, a tri na terapiji kiseonikom, odnosno, haj-flou ventilaciji.

U kovid ambulanti Doma zdravlja u Novom Pazaru pregledano je 137 pacijenata, od kojih se njih 60 prvi put javilo lekarima.

Sa druge strane, u kovid ambulanti Doma zdravlja u Raški obavljeno je 330 pregleda, a trećina njih se prvi put javilo zbog simptoma sličnih onim koje izaziva korona virus.

Od početka drugog talasa, odnosno, u poslednja dva meseca od kovida-19 u Raški je obolelo 795 osoba zbog čega je ova opština, shodno broju stanovnika, jedno od najvećih žarišta korona virusa u Srbiji.

Zbog toga je u lokalnoj samoupravi održan sastanak predsednika Opštine Ignjata Rakitića sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i rukovodiocima zdravstvenih ustanova iz ova dva grada.

Dogovoreno je pojačanje nadzora epidemijskih mera i rada inspekcijskih organa.

- Opština Raška će obezbediti pumpe i sredstva za dezinfekciju zgrada, a upravnici zgrada će biti zaduženi za sprovođenje redovne dezinfekcije. Opština Raška će uraditi i brošuru sa upozorenjima i protivepidemijskim merama za građane – saopšteno je nakon sastanka.

Dodato je i da će na Kopaoniku, gde je prethodnih dana primećeno nepoštovanje epidemijskih mera, biti vršen njihov pojačan nadzor i kontrola.

DIGITALNI RENTGEN DOMU ZDRAVLjA

Domu zdravlja u Raški dopremljen je digitalni rentgen aparat koji će olakšati rad i dijagnostiku pacijenata obolelih od kovida-19. Jedini radiolog te zdravstvene ustanove inficiran je korona virusom, zbog čega su zaposleni morali fizički da nose snimke pluća u Opštu u bolnicu u Novom Pazaru kako bi bili pročitani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri