TRENUTNO 1.597 AKTIVNIH SLUČAJEVA: U Subotici dnevno od kovida oboli 150 ljudi

J. L.

03. 12. 2020. u 14:06

TOKOM proteklog dana u Subotici je registrovano 150 novih slučaja infekcije virusom kovid-19, te ukupan broj aktivno obolelih od ove zarazne bolesti sada iznosi 1597, od kojih se 162 pacijenta leče u Opštoj bolnici.

ТРЕНУТНО 1.597 АКТИВНИХ СЛУЧАЈЕВА: У Суботици дневно од ковида оболи 150 људи

Foto: Novosti arhiva

Najveći broj pacijenata leči se u kućnim uslovima, a za razliku od prethodnih talasa, oni po završetku dvonedeljne izolacije ne rade kontrolni test.

-Ukoliko je neko pozitivan na brzom antigenskom testu ili psr testu, posle devet dana se smatra da nije zarazan, pod uslovom da poslednja tri dana nema temperaturu, nikakvu kliničku sliku i da nije uzimao lekove. Do ovoga se došlo akumulacijom iskustava i znanja iz celog sveta u borbi protiv ove zarazne bolesti i upravo iz ovog razloga se ne rade kontrolna testiranja - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Naime, početkom epidemije su se radila kontrolna testiranja posle 14 dana i mnogi sugrađani koji su ovih dana oboleli, pitali su kada treba da dođu na kontrolni test. Kažemo im da ne treba, ne samo u Srbiji, nego u ostatku sveta, već da se prati kliničko stanje pacijenta. Kontrolni psr se radi samo u izuzetnim slučajevima, kada neko ima tešku kliničku sliku pa je hospitalizovan, dok se brzi antigenski test nikada ne koristi kao kontrolni, jer je on pozitivan samo tokom prvih pet dana infekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!