KONTROLIŠITE POŠTOVANJE KARANTINA: Načelnik Moravičkog okruga apelovao na lokalne čelnike

V. I.

02. 12. 2020. u 18:09

NAČELNIK Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović uputio je pismo čelnim ljudima u lokalnim samoupravama, rukovodiocima republičkih i lokalnih inspekcija, policije i komunalne milicije, zavoda za javno zdravlje i zdravstvenih ustanova.

КОНТРОЛИШИТЕ ПОШТОВАЊЕ КАРАНТИНА: Начелник Моравичког округа апеловао на локалне челнике

Foto: V. Ilić


U njemu između ostalog, navodi da “u ovom trenutku treba smanjiti pritisak inspekcijskih nadzora na registrovane privredne subjekte trgovinske, ugostiteljske i uslužnih delatnosti, pošto se nakon jednomesečne kontrole ovih objekata došlo do zaključka da se poštuju protivepidemijske mere za sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19, a težište usmeriti na kontrolu poštovanja rešenja sanitarne inspekcije o ograničenju slobode kretanja fizičkih lica koja su stavljena u karantin radi sprečavanja širenja zarazne bolesti”.

U pismu se navodi da problem u ovom trenutku ne predstavlja kategorija kontrolisanih privrednih subjekata, već građani koji se neodgovorno ponašaju i nepoštuju mere kućne izolacije.

- Okupljanje na slavama, slavljima i sahranama, posebno na području opština Ivanjica i Lučani doprineli su nekontrolisanom širenju virusa Kovid-19, pa će se u narednim danima sprovesti zajednička akcija nadležnih zdravstvenih ustanova, sanitarne inspekcije, inspekcija JLS i policije, u kojoj će se posebna pažnja posvetiti izolaciji i kontroli poštovanja rešenja sanitarne inspekcije o ograničenju slobode kretanja fizičkih lica koja su stavljena u karantin – poručio je Jolović.

Za nepoštovanje ove mere propisana je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a u slučaju težih posledica po zdravlje stanovništva i krivična odgovornost i kazna zatvora.

- Planiranje, odabir objekata i događaja za pojačan inspekcijski nadzor vrši se na nadeljnom niovu u zavisnosti od procene rizika. Kontrolama upravlja sanitarna inspekcija, a od nedavno ovlašćenja su dobili komunalna inspekcija i komunalna milicija. I dalje, u kontrole će biti uključeno više republičkih i lokalnih inspekcija i drugi nadležni državni organi – zaključio je Jolović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024