VAN STROJA 133 MEDICINARA: Kraljevačka kovid bolnica pod velikim opterećenjem

G. ĆIROVIĆ

30. 11. 2020. u 14:10

TRENUTNO je 133 medicinskih radnika Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu van stroja, što zbog bolesti kovid-19, što zbog izolacije usled kontakata.

ВАН СТРОЈА 133 МЕДИЦИНАРА: Краљевачка ковид болница под великим оптерећењем

Kraljevačka kovid bolnica / Foto G. Šljivić

U takvoj situaciji skupljamo osoblje da radi i u kovid bolnici, sada na dva odeljenja, kao i za rad na intenzivnoj nezi. Veliki je pritisak na kovid ambulantu, pa će ove sedmice u obe smene raditi po četiri ekipe sa četiri lekara. Više od toga stvarno nismo u mogućnosti.

Ovo je izjavio dr Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Studenica“ i pomoćnik direktora bolnice za internistički sektor.

- Imamo osam respiratora opredeljenih za kovid bolnicu, a trenutno su četiri zauzeta. Ako zatreba, imamo dodatnih respiratora na intenzivnoj nezi, kao i transportnih koji takođe mogu da se koriste. Nije, međutim, problem u respiratorima, već u kadru koji teško organizujemo jer imamo ispade i lekara, i anesteziologa i anestetičara, a moramo da ih rasporedimo na dva mesta – dodao je dr Parezanović.

Prema njegovim rečima, trenutno se u ovoj ustanovi na lečenju nalazi 68 kovid pacijenata, od kojih je osmoro na intenzivnoj nezi - četvoro na respiratoru, a četvoro na neinvazivnoj ventilaciji. Svi bolesnici su sa teškom kliničkom slikom

- U slučaju potrebe postoje kapaciteti za proširenje, ali se nadamo da do toga neće doći. Zabrinjava nas otvaranje kovid bolnice u „Merkuru“ u Vrnjačkoj Banji i najava da će se otvoriti u „Agensu“ u Mataruškoj Banji – naglasio je dr Parezanović. - Te dve ustanove nemaju iskustvo sa kovid bolesnicima, tako da ćemo im mi biti prva potpora. Za sada nemam informaciju da li ćemo naše zaposlene upućivati u „Merkur“ i „Agens“, ni ko će tamo raditi od doktora.

MERE SE NE POŠTUJU

- VANREDNA situacija bi nam pomogla jer bi zatvaranjem svih ambulanti dobili dodatno osoblje. A, i stanovništvo bi se u većoj meri pridržavalo epidemioloških mera na koje stalno apelujemo. Ali, bez obzira koliko mi pričali ljudi nosite masku, pravite distsancu, izbegavajte okupljanja, činjenica je da se mere ne poštuju. Zato i imamo nove talase i nove udare korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!