VOZOVI OPET NA KOLOSEKU: Završena obnova pruge Subotica - Senta, jedna od najvećih investicija u Vojvodini

J. L.

24. 11. 2020. u 16:12

POSLE godinu i po dana zastoja zbog obnove, nastavljen je železnički saobraćaj na deonici između Subotice i Sente, dugačkoj 38,5 kilometara.

ВОЗОВИ ОПЕТ НА КОЛОСЕКУ: Завршена обнова пруге Суботица - Сента, једна од највећих инвестиција у Војводини

Obnovljena pruga / Foto J. Lemajić

Putnički železnički saobraćaj rekonstruisanom prugom odvijaće se po važećem redu vožnje, pa će rekonstruisanom prugom između Subotice i Sente saobraćati ukupno šest vozova, po tri iz svakog pravca. Tako će iz Subotice u 4.25, 7.05 i u 14.35 polaziti voz za Sentu, dok će vozovi iz Sente za Suboticu polaziti u 5.45, 12.05 i u 19.45 sati.

Ovo je jedna od najvećih investicija u Vojvodini, koja je i od regionalnog značaja jer povezuje Suboticu, preko Kanjiže, Sente i Čoke, sa Kikindom i Zrenjaninom.

- Ponovo uspostavljen putnički saobraćaj železnicom znači olakšanje putovanja za građane ovog područja, ali je ova pruga značajna i za privredu cele regije, naročito što će predstavljati jedan od alternativnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine Novi Sad - Subotica - ističe Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice. - Pruga je rekonstruisana kako polovnim materijalom sa magistralnih pruga, tako i novim materijalima. Radovima je obuhvaćena, između ostalog, kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici, urađene su pružne oznake, uređene su bankine na prelazima i železnička stanica u naselju Orom.

Obnovom pruge brzina vozova povećana je na 80 kilometara na sat na putničkom i 60 kilometara na sat u teretnom železničkom saobraćaju, a nosivost pruge na 22,5 tona po osovini. Radovi na jednokolosečnoj, neelektrificiranoj pruzi Subotica - Senta počeli su aprila prošle godine, a njihova vrednost je oko 15,36 miliona evra.

"Infrastruktura železnice Srbije" upozorava sve učesnike u drumskom saobraćaju da na putnim prelazima između Subotice i Sente poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju kako bi se izbegle nesreće.

- Između Subotice i Sente svakodnevno će saobraćati ukupno šest putničkih vozova, kojih u prethodnih godinu i po dana nije bilo na ovoj pruzi. Zbog toga upozoravamo sve učesnike u drumskom saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, pažljivo prelaze preko putnih prelaza i budu odgovorni prema sebi i drugima, s obzirom na povećan intenzitet i brzinu vozova između Subotice i Sente - kažu u preduzeću "Infrastruktura železnice Srbije". - Ovo je posebno značajno jer se na rekonstruisanoj pruzi Subotica - Senta nalazi ukupno 21 putni prelaz, od kojih je 20 obezbeđeno znakovima vertikalne drumske signalizacije.

OBNOVA

PRUGA Subotica - Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put je remontovana dvadesetih godina prošlog veka, što znači da nije rekonstruisana skoro čitav vek. Zbog toga je stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi bilo veoma loše, brzina vozova je bila svega 10-30 kilometara na sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili