ISEKLI BOĐOŠE, SIMBOLE GRADA: Burna reakcija zbog seče zdravog drveća u centru Odžaka

Z. Rajić

19. 11. 2020. u 09:20

U CENTRU Odžaka ovih dana posečeno je drveće, zbog čega građani burno reaguju, jer ih niko nije obavestio da će stabla biti uklonjena, niti su dobili objašnjenje zašto je to učinjeno.

ИСЕКЛИ БОЂОШЕ, СИМБОЛЕ ГРАДА: Бурна реакција због сече здравог дрвећа у центру Оџака

Foto V. Stojanović

Među uništenim drvećem su i stogodišnji bođoši, čija je aleja ukras i simbol Odžaka.

Posečeno je šest stabala ispred zgrade bivšeg PPK "Odžaci", koju novi vlasnik ovog objekta preuređuje u hotel. Ogorčeni ekolozi napominju da je već postala praksa da, kad se grade neki objekti - strada drveće.

- Tako su posečena stabla na dve lokacije kad su se pravili parking i perionica. Hotel se gradi već nekoliko meseci i drveće oko zgrade dosad nije smetalo. Da je reč o seči starih i trulih stabala, koja ugrožavaju građane, niko ne bi imao ništa protiv, ali se vidi da je posečeno drveće bilo potpuno zdravo - naglašava Dušan Mirković iz Ekološkog pokreta Odžaka (EPO).

TUŽNO Drveće posečeno bez najave i objašnjenja, Foto EPO

Prema njegovim rečima, uništeni su bođoši i breze, ukupno šest stabala. On navodi da nijedna objava na fejsbuk-stranici EPO nije imala takav odjek kao informacija o seči drveća, koja je za 24 sata dospela do 10.300 osoba i imala 3.227 interakcija sa 53 deljenja. To pokazuje, kaže, koliko su građani ogorčeni sečom uličnih drvoreda.

ZATRAŽENA KOPIJA REŠENjA

NIKOLA Arsić, direktor JKP "Usluga", čiji su radnici obavili seču stabala, rekao je za "Novosti" da je to urađeno po nalogu komunalne inspekcije. Inspektorka za zaštitu životne sredine Teodora Jakovljević kazala je da nije ovlašćena da daje informacije, a načelnik OU za to nije bio dostupan.

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, EPO je zatražio da OU u roku od 15 dana dostavi kopiju rešenja kojim je odobrena seča drveća.

Negodovao je i prof. dr Vladimir Stojanović, Odžačanin, šef Katedre za geoekologiju na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF u Novom Sadu. On veli da ne može da shvati kako je neko doneo tako neracionalnu odluku i dao dozvolu da se ošteti aleja bođoša, kojoj je posvetio posebnu pažnju u svojoj monografiji "Odžaci - baština na dlanu".

- Na jednoj fotografiji iz dvadesetih godina prošlog veka vide se mlada stabla bođoša, ista ona koja čine sadašnji drvored u glavnoj, Knez Mihailovoj ulici u Odžacima. To znači da su ta stabla stara 100 godina. Seča je dokaz da se ne prepoznaje da je to drveće deo tradicije i vizuelnog identiteta Odžaka - ističe prof. Stojanović.

- U krošnjama posečenog drveća bila su  gnezda sove utine, a sve vrste sova u našoj zemlji se ubrajaju u strogo zaštićene vrste ptica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati