ZAJEDNO DOČEKALI MIR: Srbi i Bunjevci u Subotici obeležili 102 godine od oslobođenja

J. LEMAJIĆ

14. 11. 2020. u 07:51

POLAGANjEM venaca na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje na Puškinovom trgu i svečanom akademijom "Braća uvek i uvik zajedno" u Subotici su juče obeležene 102 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

ЗАЈЕДНО ДОЧЕКАЛИ МИР: Срби и Буњевци у Суботици обележили 102 године од ослобођења

Spomenik junacima palim za oslobođenje / Foto J. L.

- Junaci Drugog bataljona Osmog pešadijskog puka Dunavske divizije slavne srpske vojske stigli u Suboticu. Dočekali su ih oduševljeni Srbi i Bunjevci, zasipajući ih cvećem, pokličima i bratskim pozdravima. Malo je poznato da su tu bili i predstavnici Mađara, koji su takođe pozdravili srpske vojnike kao izaslanike. Uveče se, na svečanom prijemu, prvi put u subotičkoj javnosti čula himna "Bože pravde". Važno je uvek ponosno reći da od srpskog vojnika u gradu nije niko stradao - podsetio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća. - Pukovnik Vladislav Krupežević, prvi komandant grada, subotičkom novinaru Josipu Šokčiću rekao da ono što je doživeo od subotičkih Bunjevaca ne može da zaboravi. Toliko gostoprimstva, ljubavi i poštovanja od bratskog naroda u Subotici.

Pre više od jednog veka u Subotici je živelo 70.000 Bunjevaca, koji su vrlo brzo po oslobođenju, na Velikoj narodnoj skupštini 25. novembra u Novom Sadu dali veliki doprinos prisajedinjenju ovih krajeva sa Kraljevinom Srbijom.

- Za Bunjevce je to bilo veoma važno, jer su se najzad oslobodili jarma koji su nosili u žuto-crnoj monarhiji, u kojoj nisu mogli da govore svoj jezik na ulici. Prisajedinjenje Srbiji je donelo to da je bunjevački narod jedini sačuvao svoj jezik, običaje i kulturu u punom obliku - istakao je Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke matice.

POŠTA OSLOBODIOCIMA SOMBORA

DAN prisajedinjenja Sombora matici Srbiji,13. novembar, juče je obeležen kao sećanje na novembar 1918. godine, kada je pobedonosna srpska vojska Petra Bojovića, predvođena majorom Nikolom Ilićem Bajkom, ušla je u Sombor, oslobodila ga od austrougraske vlasti i pripojila matici Srbiji. Odajući počast palim borcima i žrtvama Prvog svetskog rata, vence je položio gradonačelnik Antonio Ratković, kao i na spomenik majora Nikole Ilića Bajke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani