„ZABRANITE RAD TRGOVINA NEDELJOM“ Sindikalci u Kragujevcu traže da se zbog kovida uvedu nove mere

J. Ž. S.

10. 11. 2020. u 12:12

U CILJU zaštite zdravlja zaposlenih u trgovini, Savez samostalnih sindikata Kragujevca zatražio je od Kriznog štaba da se odmah zabrani rad nedeljom u trgovinskim objektima.

„ЗАБРАНИТЕ РАД ТРГОВИНА НЕДЕЉОМ“ Синдикалци у Крагујевцу траже да се због ковида уведу нове мере

Novosti

- Radnici u trgovini, zbog mnbogobrojnih kontakata su jedna od najugroženijih profesija, zbog čega bi ova mera donela višestruku korist, dok na drugoj strani niko ne bi imao štetu - kažu u sidikatu.


U našem okruženju rad trgovina nedeljom zabranili su i bez kovida Hrvatska i Crna Gora, a priprema se da to učini i Makedonija. U osam zemalja Evropske unije zabranjen je rad nedeljom u trgovini, a u onima gde to nije, prodavnice uglavnom ne rade tim danom.

- Ekonomske štete od zatvaranja prodavnica ne bi bilo, jer niko ne kupuje tog dana ono što mu nije potrebno, a sve što mu treba može da nabavi u prethodnih šest dana. Time biste radnicama u trgovini, koji rade najčešće sa dva slobodna dana u toku meseca, od čega su više od 70 odsto žene, obezbedili pravo na dostojanstveniji rad i pokazali da brinete o njihovom zdravlju - ističu u sindikatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)