U CARSTVU LITERATURE: Leskovačka biblioteka "Radoje Domanović" obnovila dečje odeljenje

I. MITIĆ

05. 11. 2020. u 08:40

POSLE pola veka rada u istim prostorijama, Narodna biblioteka "Radoje Domanović" u Leskovcu je renovirala odeljenje namenjeno deci i učinila da mališanima prvi susret sa svetom knjige ostane u što lepšem sećanju.

У ЦАРСТВУ ЛИТЕРАТУРЕ: Лесковачка библиотека Радоје Домановић обновила дечје одељење

Foto I. Mitić

Tu funkciju imaju novi, kvalitetniji sadržaji, ali i prijatniji ambijent koji je oplemenjen atraktivnim bojama i prigodnim vizuelnim elementima.

U adaptaciju ovog prostora, leskovačka biblioteka je - sa nadležnim Ministarstvom i lokalnom samoupravom - iz sopstvenih izvora investirala nešto više od 1,3 miliona, a Dečje odeljenje je obnovljeno od poda do plafona, uključujući i ugradnju novog osvetljenja.

- Izradili smo i standardizovane police za knjige, a imamo i malu scenu za organizovanje književno-umetničkih i obrazovnih sadržaja. Nabavili smo i tehničku opremu, odnosno skener i projektor, a iz donacije su nam stigla i tri računara, što će sve omogućiti realizaciju savremenih programa koji će razvijati ljubav dece prema knjizi i obrazovanju uopšte - ističe direktor Narodne biblioteke "Radoje Domanović" u Leskovcu Vesna Ilić.

AKTIVNOSTI

LESKOVAČKA biblioteka se trudi da prati potrebe korisnika, pa osim knjiga, nudi i brojne promocije novih izdanja i druženja sa piscima za decu, a organizuje i posete učenika gradskih i seoskih škola. Tu je i festival dečjeg stvaralaštva pod nazivom "Umetnik iz školske klupe", uz jednu od najstarijih akcija ove ustanove - besplatno učlanjivanje đaka prvaka.

Kaže i to da su renoviranjem pomenutog odeljenja, osim adekvatnijeg čuvanja bogatog knjižnog fonda, stvorili i preduslove za organizovanje novih i inovativnih sadržaja.

Foto I. Mitić

- Želja nam je bila da imamo podsticajno i kreativno okruženje za decu i mlade. Kroz timski rad i podršku koju smo dobili, ovaj prostor je postao novi svet u kojem se deca druže, igraju, kreativno izražavaju, ali i uče - kaže Vesna Ilić, naglašavajući da se u novom ambijentu uveliko održavaju tradicionalne manifestacije.

U planu su još sadržaji u različitim STEM područjima, što je jedinstveni model učenja koji nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku integriše u jedan sistem. Tako će se mališani u leskovačkoj biblioteci, pored ostalog, baviti i robotikom, te 3D štampom i modelovanjem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu