VRŠAČKE ORGULJE ČEKAJU OBNOVU: Graditelji iz Budimpešte obećali da će instrument besplatno očistiti od prašine (FOTO)

J. J. Baljak

29. 10. 2020. u 22:08

ORGULjAMA u rimokatoličkoj crkvi Svetog Gerharda u Vršcu, koje predstavljaju značajan deo istorijskog i kulturnog nasleđa tog grada, potrebna je ozbiljna rekonsturkcija, jer su godinama u jako lošem stanju.

ВРШАЧКЕ ОРГУЉЕ ЧЕКАЈУ ОБНОВУ: Градитељи из Будимпеште обећали да ће инструмент бесплатно очистити од прашине (ФОТО)

Foto: J. J. Baljak

Prema najavama mladog župnika Alena Palatinuša, jedan deo tih zahtevnih radova trebalo bi da bude urađen čim epidemiološka situacija to bude dozvolila, s obzirom na to da su graditelji orgulja iz Budimpešte obećali da će ih očistiti od prašine i naštimovati, i to – besplatno.

Foto: J. J. Baljak

- U crkvi kod Isusovaca u Budimpešti postoje orgulje, koje je, baš kao naše, napravila čuvena porodica Vegenštajn iz Temišvara. Zbog želje da ih vrate u prvobitno stanje, jer su više puta bile prepravljane, majstori iz Mađarske su prošle godine bili kod nas, da vide kako izgledaju originalne Vegenštajnove orgulje i da po tom uzoru urade korekcije. Tada su obećali da će, kada završe tu rekonstrukciju, doći kod nas – objašnjava župnik za „Novosti“.

Tokom ove godine orgulje u mađarskoj crkvi su obnovljene. Tim povodom priređena je i svečanost, na kojoj je od dobrovoljnih priloga vernika prikupljen novac da desetoro majstora dođe u Vršac i održi dato obećanje, ali ih je u tome sprečila situacija sa korona virusom.

Foto: J. J. Baljak

- Kad god budu došli, biće dobrodošli, jer sami nismo u situaciji da sredimo naše orgulje, koje su najveće u Banatu. Imaju 2.810 cevi i 34 registra, od kojih, nažalost, polovina ne radi – dodaje župnik.

Imaju, kaže, ponudu i majstora iz mađarskog Pečuja da im za 120.000 evra urade kompletnu restauraciju ovog gracioznog instrumenta, ali mala vršačka župa nije u mogućnosti da prikupi taj novac. Zato s nestrpljenjem očekuju svoje prijatelje, jer će čišćenjem od prašine i štimovanjem žica biti urađeno pola posla.

Vršačke orgulje su, inače, sagradili Karl i Lipot Vegenštajn iz Temišvara 1913. godine. Dvomanuelne su i daju neponovljivo snažan i upečatljiv zvuk prilikom redovnih misa, koje se održavaju u crkvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)