NIKLE DžINOVSKE TIKVE: Domaćin iz Donjeg Vidova proizveo čudo od semena kupljenog na internetu, najveća teži 80 kilograma i nije na prodaju

Z. RAŠIĆ

30. 10. 2020. u 08:52

НИКЛЕ ЏИНОВСКЕ ТИКВЕ: Домаћин из Доњег Видова произвео чудо од семена купљеног на интернету, највећа тежи 80 килограма и није на продају

Foto Z. Rašić

RADOVAN Stojanović, poljoprivrednik iz Donjeg Vidova, proizveo je u svojoj bašti nekoliko džinovskih tikava, od kojih najveća teži osamdesetak kilograma!

Ponosan na svojih ruku delo, tri izuzetna primerka izneo je na tezgu na kojoj prodaje povrće na pijaci u Paraćinu. Ogromne žute tikve privlače pažnju kupaca, što je Radovan i hteo. Ipak, kaže za "Novosti", ove tikve nisu za prodaju.

- Izneo sam ih radi atrakcije, da pokažem šta sam uspeo da uzgajim u svojoj bašti. Doduše, i sam sam bio mnogo iznenađen kad sam video koliko rastu. Seme sam kupio iz nekog kataloga na internetu, mislio sam da je novitet. I jeste, ali po veličini. Imam ih ukupno šest, a najveća je dostigla težinu od oko osamdeset kilograma - priča, sa ponosom, Radovan.

Kaže da se već tridesetak godina bavi proizvodnjom tikava. Ovogodišnji rod već je obrao i uskladištio jer su krenuli jutarnji mrazevi. Pored paradajza, paprike, kupusa i spanaća, tikva mu je glavni proizvod za prodaju, a ove godine zasadio je na šezdeset ari. To su bele tikve za ljudsku ishranu, rodile su ove sezone oko dva vagona. Trenutna cena je pedeset dinara, pa bi najveća tikva po toj tarifi koštala čak 4.000.

RADOVAN NE ZNA ČEMU SLUŽI

Ova godina za tikvu bila je vrlo dobra, za razliku od prošle. Polovinu roda obično prodam na pijaci, ostatak razdelim ili iskoristim za stočnu hranu. Ova džinovska atraktivna je po izgledu, ali ne mogu da ocenim čemu služi. Da se peče, sigurno nije. Rode tri tikve na jednoj vreži. Da sam uklonio druge dve, ova bi bila možda i 200 kila - napominje Radovan, dodajući da će to da isproba naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)