DOK SE VLASNICI DOGOVORE, KUĆA SE SRUŠI: Oronula zdanja, koja je zub vremena načeo, a nemar doprineo, prete Zrenjanincima

B. GRUJIĆ

29. 10. 2020. u 07:51

ZRENjANINCIMA proteklih dana najviše "prete" stara i oronula zdanja, ali i nemar ljudi. Nakon obrušavanja dela plafona u učionici u srednjoj Ekonomsko-trgovinskoj školi, sredinom prošle nedelje, "pala" je i tavanica u zgradi Narodnog pozorišta u centru grada, a ubrzo se napuštena kuća u Jug Bogdanovoj prošlog petka "sručila" na ulicu.

ДОК СЕ ВЛАСНИЦИ ДОГОВОРЕ, КУЋА СЕ СРУШИ: Оронула здања, којa је зуб времена начео, а немар допринео, прете Зрењанинцима

Foto B. Grujić

Na sreću, niko nije stradao, niti zadobio povrede, niti je iko od nadležnih reagovao.

Kuća u Ulici Jug Bogdana, nadomak naselja Ruža Šulman, nalazi se tik uz Osnovnu školu "2. oktobar" i svakodnevno pored nje prođe više stotina đaka. Sreća je što u momentu kada je pao središnji deo krova stare kuće u kojoj godinama niko ne živi, niko nije prolazio.

Kako smo uspeli da saznamo, kućerak koji godinama stoji napušten i neuređen i bio je stecište lokalnih pijanaca, nakon usaglašavanja naslednika, konačno je prodat.

- To je tačna informacija i novom vlasniku je predočeno da mora preduzeti sanaciju kuće, nakon što je ovih dana uspešno rešio sve papirološke zavrzlame - kaže Milan Jovanov, načelnik Odeljenja građevinske inspekcije u Zrenjaninu, uz napomenu da su inspektori i u ovom, ali i u brojnim drugim sličnim situacijama odmah bili na licu mesta i utvrdili o čemu se radi. - Strogo postupamo po pravilima i pridržavamo se nadležnosti, a u većini slučajeva radi se o starim i trošnim objektima, međutim bez rešenih imovinsko-pravnih odnosa. Nekada nismo u situaciji da reagujemo brže, ali se objekti, kao što je kuća u Ulici Marka Oreškovića, opet u blizini pomenute osnovne škole, odmah ograde i jasno se naznači da je kuća sklona urušavanju.

RUGLO U CENTRU

Nekadašnja Robna kuća / Foto B. Grujić

PROBLEMI oko restitucije i utvrđivanja svih zakonskih vlasnika i naslednika, već decenijama sprečavaju obnovu, ili rušenje palate nekadašnje Robne kuće u glavnoj ulici u centru Zrenjanina.

TRAŽE NASLEDNIKA

ZANIMLjIV je slučaj kuće u Ulici Marka Oreškovića, čiji je vlasnik preminuo pre dva leta, a još nije utvrđeno kome kao nasledniku pripada najugroženiji i padu sklon, deo kuće. Sve je još uvek u rukama pravosudnih organa, kažu građevinski inspektori, koji su u više navrata obišli ovu kuću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!